Shutterstock

Nieuws Rabobank

Rundvleesprijzen komende jaren structureel hoger

21 November 2022

De wereldwijde rundvleesprijzen zijn momenteel relatief laag, concludeert de Rabobank in een recent rapport. Door een sterke dollar brengen landen op het zuidelijk halfrond namelijk relatief veel goedkoop rundvlees op de markt. Door structurele krapte op de Amerikaanse markt nemen de wereldwijde rundvleesprijzen de komende jaren flink toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Rabobank constateert grote verschillen in de productie op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond neemt de productie van rundvlees toe. Productiegroei in deze landen is met name het resultaat van de sterke dollar, waardoor deze landen hun vlees relatief goedkoop kunnen exporteren. In dollars nam de rundvleesprijs af, terwijl de prijs in veel lokale valuta's juist steeg. Één uitzondering springt hierbij in het oog. De Braziliaanse rundveeprijs nam namelijk met 7% af. Dit heeft het land overigens geen windeieren gelegd. De export van Braziliaans rundvlees nam dit jaar met ruim 15% toe.

Op het noordelijk halfrond nam de productie juist af. Binnen de Europese Unie daalt de productie vooral vanwege strenge milieuwetgeving. Om de uitstoot van de landbouw te beperken zijn vrijwel alle grote Europese producten van plan hun veestapel flink in te laten krimpen. Niet alleen het rundvleesaanbod neemt af. Door de hoge inflatie in de eurozone voorspelt de Rabobank dat ook de vraag naar de relatief dure vleessoort zal dalen.

Krimpend aanbod VS
Ook in de VS dalen de productiecijfers de komende vier jaar, verwacht de bank. In 2023 wordt er in het land waarschijnlijk 3% minder rundvlees geproduceerd. In de daarop volgende jaren neemt de productie met nog eens 2% tot 5% af. In absolute zin krimpt de Amerikaanse rundvleesproductie gemiddeld met zo'n 400.000 tot 500.000 ton per jaar.

Dat de vraag naar rundvlees daalt, acht de Rabobank onwaarschijnlijk. Daarom verwacht de bank dat het land veel meer rundvlees zal importeren. De bank ziet voor andere landen echter weinig kansen om hun productie uit te breiden. Hierdoor zullen bedrijven in de VS hun buitenlandse concurrenten moeten overbieden om in de vraag van het land te kunnen voorzien. Als gevolg hiervan zullen de rundvleesprijzen op de wereldmarkt de komende jaren flink stijgen, zo voorspelt de bank.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox