Shutterstock

Nieuws Cacao

Cargill koopt cacao met prijspremie

14 September 2022 - Max van der Heijden

Voor het eerst in drie jaar tijd verkoopt Ivoorkust de koffiecontracten met een positieve prijspremie. De Coffee and Cocoa Council (CCC) van Ivoorkust heeft 25.000 ton cacao aan Cargill verkocht. Dat melden bronnen bij de CCC en Cargill aan Reuters. 

Ghana en Ivoorkust, de twee grootste exporteurs van cacao, hanteren twee premies die boven op de prijs van de cacaobonen komen. Deze extra's zijn bedoeld om de inkomens van arme koffieboeren aan te vullen. Een van deze premies, het Origin Differential, was de afgelopen jaren echter negatief door druk vanuit de handelaren. Dit ging ten koste van de andere premie, namelijk het Living Income Differential (LID) van $400 per ton.

Daarom besloten de twee West-Afrikaanse landen de krachten te bundelen. Ze lieten weten niet langer cacao te verkopen met een negatieve Origin Differential-premie. De premie in Ivoorkust is nu £0, waar die eerst nog -£125 was. De contracten met Cargill zijn de eerste verkopen met de nieuwe premies.

Heldere boodschap
''Vrijdag hebben we 25.000 ton gekocht bij de CCC voor het volgende seizoen. Daarmee laten we onze toewijding zien aan het helpen van producerende landen om hun boeren een betere prijs te bieden'', zou een Cargill-bron hebben gezegd tegen het persbureau. 

De deal is door twee bronnen bij de CCC bevestigd. ''Deze eerste verkopen van het seizoen 2023/24 bevestigen dat de industrie begrip heeft voor onze positie.', zegt een bron bij de CCC. ''Voor ons is het verkopen van cacao aan multinationals en chocolademakers met een negatieve prijspremie iets van het verleden. Die periode is voorbij.''

De directeur-generaal van de CCC, Yves Brahima Kone, zal deze boodschap doorgeven. Hij is in Rome voor een ontmoeting met de Europese Cacao Associatie, zo meldt de bron. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Achtergrond Grondstoffen

Hoe de cacaoketen worstelt met eerlijke marges

Analyse Grondstoffen

Aanbodtekort cacao in West-Afrika houdt aan

Analyse Grondstoffen

Veel minder cacaobonen naar havens Ivoorkust

Nieuws Bedrijven

Winst Callebaut keldert, maakt efficiëntieslag

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden