Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerprijs hard omlaag na bereiken nieuwe piek

9 Juni 2022 - Jesse Torringa

De suikernotering heeft een flinke stap naar beneden gedaan, nadat het deze week rap nieuwe hoogtes bereikte. De reden hiervoor is een nieuwe wetsvoorstel in Brazilië dat de accijns op brandstoffen gaat verlagen, waardoor er weer meer suiker en minder ethanol wordt geproduceerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verschillende ontwikkelingen wereldwijd maken suiker een ontzettend dure grondstof op dit moment, maar door nieuws uit India werd afgelopen maandag 6 juni het hoogste punt in ruim vijf jaar bereikt. Met $594,00 per ton witte suiker op de ICE-notering werd het niveau van 14 april doorbroken. Vlak voor het Pinksterweekend werd bekend dat India voor dit seizoen al ruim 8,5 miljoen ton suiker heeft geëxporteerd en het mogelijk bij dit volume blijft. India legde vorige maand een exportverbod op suiker tot 10 miljoen ton en verlangt ook speciale exportvergunningen voor de zendingen tussen 1 juni en 31 oktober. Dat zorgt ervoor dat de export van de overige 1,5 miljoen ton suiker voorlopig niet van de grond komt. Grondstoffenmakelaar Marex noemt India's nieuwe systeem voor het verkrijgen van exportvergunningen traag en omslachtig, waardoor het land de 10 miljoen ton voor 31 oktober waarschijnlijk niet behaald. Dit woog zwaar op de al torenhoge suikernotering.

Aan de productie in India ligt het in ieder geval niet. De Indian Sugar Mills Association (ISMA) meldde dat de Indiase suikerrietmolens maar liefst 35,24 miljoen ton aan suiker hebben geproduceerd tot aan 6 juni. Dat is 14,6% meer dan voor dezelfde periode vergeleken met vorig jaar. Voor het gros van de suikerrietmolens is het productieseizoen al gestopt, maar de verwachting is dat er nog 6 miljoen ton kan worden geproduceerd.

Brazilië haalt notering naar beneden
Zo snel dat de suikernotering steeg, zo daalde deze de volgende dag alweer. Afgelopen maandag (6 juni) werd bekend dat de Braziliaanse regering mogelijk een nieuwe wetsvoorstel wilt goedkeuren dat de belasting op brandstoffen moet verminderen. Hierdoor verzwakt de concurrentiepositie van ethanol ten opzichte van benzine waardoor de prijs van ethanol ook lager zal worden. Suikerrietmolens gaan om die reden de productie verleggen van ethanol naar suiker omdat er met suiker weer meer verdiend kan worden. Door de speculaties over het wetsvoorstel was het nieuwe niveau van de suikernotering maar van korte duur. Vandaag (9 juni) is de prijs $562,10 op de ICE-notering

De productie van ethanol in landen als Brazilië werd de afgelopen tijd hard opgeschroefd en die van suiker juist op een lager pitje gezet. Dat lag aan meerdere factoren zoals het exportverbod van India, maar ook de ruwe olieprijs. Momenteel kruipt de prijs van ruwe olie nog altijd gestaag omhoog waardoor de productie van ethanol nog altijd in trek is, ondanks dat suiker ook op een zeer hoog niveau zit. Veel zal afhangen van de prijs waar benzine op uitkomt na de afschaffing van accijns in het land. Dat is bepalend wat het nieuwe productieaandeel suiker wordt.

{{dataviewSnapshot(48_1654772072)}}
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden