Shutterstock

Nieuws Peen

Israëlische peen kan Rusland moeilijk bereiken

3 Mei 2022 - Kimberly Bakker

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgt in Israël voor behoorlijk wat hinder in de export van peen. Het probleem is zo groot dat tonnen aan verse groenten, zoals in dit geval wortelen, in opslag vastzitten en dreigen te worden vernietigd.

Israël had twee jaar terug een aandeel van 2,5% in de wereldexport van peen, met een exportwaarde van $35,3 miljoen. Rusland is al jaar en dag de belangrijkste markt. Maar liefst 53% van de Israëlische peen gaat naar Rusland. De handel tussen de twee landen leverde Israël twee jaar terug $18,6 miljoen op. Maar de oorlog in Oekraïne heeft de handelsrelatie bemoeilijkt. Zo kampen exporteurs met een devaluatie van de roebel, al is het doen van betalingen aan Russische kopers sowieso een groot probleem. Slechte enkele handelaren stemmen ermee in betalingen in Amerikaanse dollars te accepteren.

Naast de devaluatie van de Russische munt en de beperkte handelsvaluta in het algemeen, kampen exporteurs met logistieke uitdagingen. De haven van Odessa is gesloten. Russische havens ontvangen wel goederen, maar de rederijen verminderen het aantal schepen. Als gevolg hiervan zijn leveringen onregelmatig en is het voor Israëlische exporteurs een uitdaging om de supply chain goed in te plannen. Deze problemen uiten zich inmiddels ook in de prijs. Op de Russische markt zijn Israëlische wortelen met $0,25 per kilo gestegen, tot $0,68 per kilo in april. Het betreft een stijging van 63% in vergelijking tot één maand eerder.

Toekomst onzeker
De toekomst is eveneens onzeker. De opslagcapaciteit in Israël is klein en tegelijkertijd ook niet bedoeld voor grote hoeveelheden. Verwacht wordt dat een deel van de opbrengst verloren gaat, wanneer er geen alternatieve markten worden gevonden. Er wordt nu gekeken naar intensievere handel met het Verenigd Koninkrijk en Polen, maar die twee landen kunnen niet alle overgebleven peen consumeren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden