Shutterstock

Nieuws Zonnebloemolie

Onze zonnebloemolie komt grotendeels uit Oekraïne

6 April 2022 - Kimberly Bakker

Nederland importeerde afgelopen jaar voor €641 miljoen aan ruwe zonnebloemolie. Oekraïne was onze belangrijke leverancier, met een aandeel van maar liefst 84%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met bovengenoemd bedrag is Nederland overigens ook meteen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie. Oekraïne speelt, zo blijkt uit de gegevens, ook een grote rol in onze maïsimport.

Nederland importeerde afgelopen jaar voor ruim €2 miljard aan goederen uit Oekraïne, waarbij 88% landbouwgoederen betrof. Ruwe zonnebloemolie en maïs zijn voor ons de belangrijkste invoerwaren uit Oekraïne (52,5%), gevolgd door koolzaad en raapzaad (17%). Maar ook kippenvlees komt veelvuldig uit het door oorlog getroffen land. In totaal importeerde ons land voor €641 miljoen aan ruwe zonnebloemolie, waarvan voor €538 miljoen werd gekocht in Oekraïne (84%). Zo blijkt uit de cijfers. Nederland is daarmee ook meteen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie, gevolgd door Spanje en Italië.

Opvallend hierbij is wel dat het merendeel van de ruwe zonnebloemolie die Nederland uit Oekraïne importeert uiteindelijk in het buitenland terechtkomt. Dit kan direct zijn (wederuitvoer) of via export (na verdere verwerking). Slechts 15% van de geïmporteerde ruwe zonnebloemolie blijft achter in Nederland. "En dat is dan voornamelijk ná verdere verwerking. Zonnebloemolie wordt gebruikt voor bakken en branden, maar komt ook veelvuldig voor in koekjes, mayonaise en babyvoeding", zo schrijft het statistiekbureau.

Ook belangrijke speler in maïs
Niet alleen in ruwe zonnebloemolie speelt Oekraïne een belangrijke rol, want er wordt ook veel maïs uit het land geïmporteerd. Afgelopen jaar ging het om een volume van €536 miljoen. Dat is 42% van het totaal van €1,29 miljard. Nederland is daarmee binnen de Europese Unie ook de grootse importeur van Oekraïense maïs. "Een klein deel van de ingevoerde mais uit Oekraïne wordt meteen doorgevoerd naar het buitenland (8%). Het grootste deel komt na verwerking in het buitenland terecht (66%) en een kleiner deel blijft in Nederland (26%)."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Sojaolie in trek voor biobrandstof, prijs daalt

Analyse Grondstoffen

Olijfoliemarkt blijft gespannen

Analyse Grondstoffen

Royale oogst maakt zonnebloemolie goedkoop

Analyse eetbare olie

Sojaolie blijft achter bij marktherstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden