Shutterstock

Nieuws Vlees

Duitse vleesconsumptie op laagste niveau sinds 1989

31 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

Duitse consumenten hebben vorig jaar opnieuw minder vlees geconsumeerd. Cijfers van het Productschap voor Landbouw en Voedsel, onderdeel van het Duitse landbouwministerie, tonen aan dat de consumptie vorig jaar op het laagste niveau sinds 1989 lag. De coronapandemie en een switch naar plantaardige alternatieven zijn mogelijke oorzaken.

Duitsers aten afgelopen jaar gemiddeld 55 kilo vlees per persoon. Dat is 2,1 kilo minder dan één jaar eerder en 3,1 kilo minder dan in pre-coronajaar 2019. De consumptie van vrijwel alle vleessoorten liep terug. In 2011 lag het vleesverbruik, volgens de overheidsinstantie, nog op 62,8 kilo. Dat betekent dat Duitsers in tien jaar tijd zo'n 12,4% minder vlees zijn gaan eten.

Vooral varken minder populair
Met name de consumptie van varkensvlees heeft rake klappen gehad. In die tien jaar is de consumptie namelijk met 9,1 kilo (-23%) per persoon gedaald. In 2010 piekte het Duitse verbruik nog met een varkensvleesconsumptie van 40,1 kilo per persoon. Over het afgelopen jaar komt de consumptie van deze vleessoort uit op 31 kilo per persoon. Ten opzichte van 2020 is dit een daling van 1,2 kilo.

Ook pluimveevlees en rundvlees werden het afgelopen jaar minder vaak geconsumeerd. Van pluimveevlees werd 13,1 kilo geconsumeerd per persoon en rundvlees was goed voor 9,4 kilo per persoon. Dat is een teruggang van respectievelijk 0,2 kilo en 0,6 kilo. 

Twee mogelijke redenen
De overheidsinstantie heeft voor de forse teruggang twee mogelijke oorzaken. Door de coronapandemie lag het vleesverbruik buitenshuis fors lager. Dit kan de totale consumptie gedrukt hebben. Ook wijst de organisatie op de trend waarin consumenten vaker kiezen voor plantaardige alternatieven. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen lijkt op te drogen

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkensvleesproductie Europa neemt licht toe

Achtergrond Vlees & Eiwit

Dubbeldoelkoe komt nu pas op de kaart in Amerika

Marktupdate Vlees

Koud voorjaar houdt de vleesprijzen onder druk

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden