Shutterstock

Nieuws Pluimveevlees

Braziliaans kippenvlees blijft voorlopig nog duur

17 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De rally in de prijs voor Braziliaans pluimveevlees houdt waarschijnlijk aan tot het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is de verwachting van marktbureau Mintec. De prijsstijgingen worden veroorzaakt door een sterke binnenlandse én internationale vraag. Het landbouwministerie van de Verenigde Staten verwacht zelfs dat dit jaar ruim de helft van de vleesconsumptie in Brazilië zelf kippenvlees zal zijn.

De Mintec-benchmarkprijs van Braziliaans kippenvlees bereikte eind september een hoogtepunt van 11,9 Braziliaanse real per kilo. Omgerekend betreft het een prijs van €2,12 per kilo. Dat is een prijsstijging van 88% op jaarbasis en 45% meer dan één kwartaal eerder. "De concurrentiepositie van kippenvlees, ten opzichte van rund- en varkensvlees, leidde heel afgelopen jaar tot een stevige – vooral binnenlandse – vraag", stellen de analisten van Mintec. Die stijgende prijzen werden eveneens ondersteund door hogere productiekosten, zoals de gestegen voerprijzen.

Tijdelijke omslag
In oktober was wel een tijdelijke omslag zichtbaar. Consumenten waren niet meer bereid om de recordhoge prijs te behalen. "De vraag nam af en logischerwijs daalde toen ook de prijs." In de periode van oktober vorig jaar tot en met januari van dit jaar daalde de prijs voor kippenvlees met 35,2% tot 7,20 Braziliaanse real per kilo (€1,28 per kilo). "Dit had wel een kettingreactie tot gevolg. Hierdoor daalde namelijk ook de vraag naar levende kippen voor de slacht, waardoor verder prijsdruk zichtbaar was", aldus Mintec. Al was een deel van die prijsdaling ook bewust, om te voorkomen dat de voorraden zouden toenemen bij een lage vraag.

Het tij is sinds februari echter weer gekeerd. En deze rally houdt zeker tot in het tweede kwartaal aan, stelt het marktbureau. "De prijsstijgingen worden momenteel gedreven door de sterke binnenlandse én internationale vraag. Door de lage economische groei en dalende koopkracht in Brazilië zal de vraag naar kippenvlees toenemen. Dit product is immers goedkoper dan rund- en varkensvlees", stelt Mintec. Schattingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) wijzen er zelfs op dat 50,8% van de totale vleesconsumptie in het land dit jaar kippenvlees betreft.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Marktupdate Vlees

Koud voorjaar houdt de vleesprijzen onder druk

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint prijs pluimveevlees te drukken

Marktupdate Vlees

Dynamieken vleesmarkten verschillen sterk

Analyse Vlees & Eiwit

Australië wint bij zwakke Amerikaanse rundermarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden