Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerprijs kan juiste richting niet vinden

3 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De hoge olieprijzen zorgen voor een verhoogde vraag naar én productie van ethanol, ten koste van suiker. Het stuwt de prijzen op de Liffe-termijnmarkt omhoog. Tegelijkertijd zoeken investeerders naar veilige havens, zoals goud, vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit zet de suikerprijzen juist onder druk. De combinatie van deze twee factoren zorgt voor een kwakkelende notering.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de periode van half januari tot en met half februari bewogen de suikerprijzen sterk naar boven. Die prijsstijging werd veroorzaakt door onzekerheden rondom de suikerproductie in Brazilië en India. Deze twee grootmachten op het gebied van suiker gaven toentertijd al aan meer suikerriet te gaan gebruiken voor de productie van ethanol. Handelaren vreesden direct voor een suikertekort. Immers, regelmatig wordt duidelijk dat de balans tussen vraag en aanbod krap is. Een tijdelijke dip in de vraag naar ethanol bracht de gemoederen weer tot bedaren. Op 15 februari bereikte de Liffe-notering een dieptepunt van €423 per ton.

Kwakkelende marktprijs
Maar het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft de suikerprijs weer een flinke opkikker gegeven. Maandag 28 februari sloot de notering op €443 per ton. Door de stijgende prijs van ruwe Brent-olie (tot inmiddels $111 per vat, het hoogste niveau sinds de zomer van 2014), neemt de vraag naar ethanol opnieuw toe. De Maharashtra-suikerfabrieken in India zijn al overeengekomen om dit verkoopseizoen, dat in december is begonnen, 9,4 miljard liter ethanol aan oliemarketingbedrijven te leveren. Deze 9,4 miljard liter ethanol zal, volgens analisten, resulteren in 120.000 ton minder suiker.

Dit terwijl de suikervoorraad al beperkt is. De Europese voorraad lag eind september op zo'n 2,49 miljoen ton. Dat was 0,8 miljoen ton minder dan één jaar eerder. Positief nieuws is dat de productieverwachtingen wel goed zijn. De Europese Commissie rekent voor seizoen 2021/2022 met een opbrengst van 16 miljoen ton, dat is meer dan afgelopen seizoen. Wereldwijd wordt 173,7 miljoen ton suiker verwacht. Dat is 2,2% meer dan in seizoen 2020/2021. De goede oogstprognoses zijn meteen een van de bearish sentimenten in de markt.

Tegelijkertijd zijn er analisten die zeggen dat de huidige prijsstijgingen in maïs en sojabonen ervoor kunnen zorgen dat de teeltkeuzes van Braziliaanse boeren veranderen én dus de productie van suiker verlagen. Nog een prijsverlagend sentiment is het feit dat zenuwachtige investeerders op zoek zijn naar veilige havens, vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Deze wisselende gedachtes over de markt (en de toekomst ervan) zorgen ervoor dat de markt op en neer beweegt en eigenlijk geen richting weet te kiezen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden