Shutterstock

Analyse Suiker

Onzekerheid keert terug op de suikermarkt

24 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Het positieve sentiment dat zichtbaar was op de suikermarkt is als sneeuw voor de zon verdwenen. De reden zal niemand verbazen, dat is het politieke conflict tussen Oekraïne en Rusland. Nu de noteringen voor ruwe Brent-olie rap naar boven bewegen, is opnieuw onzekerheid ontstaan over het percentage suikerriet dat naar de ethanolindustrie gaat.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor ruwe Brent-olie is donderdag 24 februari geopend op €103,45 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds 13 augustus 2014. De angst voor problemen in de westerse energievoorziening liggen daaraan ten grondslag. Dit laatste wordt ondersteund door het feit dat Duitsland deze week de certificering voor de Nord Stream 2-gaspijpleiding uit Rusland heeft opgeschort. Stijgende energiekosten zijn zodoende onvermijdelijk. De TTF-termijnmarkt staat op het moment van schrijven op €114 per MWh, een toename van maar liefst 28,24%.

Meer suikerriet naar ethanolindustrie
De stijgende energiekosten vormen een probleem voor de suikerindustrie. Dit kan suikerrietfabrieken in Brazilië er namelijk toe aanzetten om de productie van suiker te verleggen naar ethanol. In de derde week van januari was een vergelijkbare beweging zichtbaar. Ook toen stuwde een hogere olieprijs de suikerprijs naar boven. Daarnaast wordt de suikerprijs op dit moment ondersteund door een recente overstroming in China én heeft de Thaise oogst vertraging opgelopen. Problematische omstandigheden, omdat de Food and Agriculture Organization (FAO) vorig week nog sprak van een krappe verhouding tussen tussen vraag en aanbod.

De wereldproductie van suiker wordt voor seizoen 2021/2022 ingeschat op 173,7 miljoen ton, een plus van 2,2% met het seizoen hiervoor. Dit bracht afgelopen week het eerder gememoreerde positieve sentiment in de markt. Tegelijkertijd stijgt de consumptie dit seizoen met 1,9% tot het niveau van voor de coronapandemie. Om aan de vraag te kunnen voldoen, moeten de belangrijkste exporterende en consumerende landen hun voorraden en reserves van voorgaande seizoen aanboren. Tegen het einde van dit seizoen wordt daarom lagere suikervoorraden verwacht. De huidige situatie gaat die daling versterken.

Weinig export naar Europa
Of de oorlog tussen Rusland en Oekraïne effect gaan hebben op de Europese suikermarkt, is lastig te zeggen. Oekraïne teelt zelf veel suikerbieten, maar exporteert bijna geen suiker richting de Europese Unie. Een grondstof dat wel van grote Europese waarde is, is maïs. De prijsstijging van die grondstof – een plus van 5,12% tot $7,19 per bushel (€252 per ton) - kan ook een reden zijn waarom het percentage suikerriet voor de productie van ethanol komende dagen toeneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden