Shutterstock

Nieuws Polen

Poolse vleesexport bestaat voor derde uit halal

23 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Polen heeft in het coronajaar 2020 voor ongeveer €5 miljard aan vlees en vleesproducten geëxporteerd, zo blijkt uit de meest recente cijfers. Opvallend is dat bijna 33% van de exportwaarde halal of kosjer vlees betreft. Daarmee is het land een van de grootste producenten van halal vlees van de Europese Unie (EU). Een mogelijk verbod op ritueel slachten, is dan ook een doorn in het oog van Poolse exporteurs.

Polen is een van de grootste rundvleesproducenten in de EU.  Jacek Zarzeck, de voorzitter van Beef Cattle Breeders and Producers, is niet verbaasd dat bijna 33% van de totale exportwaarde van €5 miljard halal of kosjer vlees betreft. "Wij proberen wereldwijd in te spelen op de vraag naar rundvlees dat moet worden geslacht in overeenstemming met religieuze eisen, zowel binnen als buiten de Europese Unie." Overigens liggen veel belangrijke exportlanden wel binnen de EU, denk aan Duitsland, Frankrijk en Spanje. Steeds meer vraag komt uit de Verenigde Arabische Emiraten. Israël en Turkije blijven ook grote klanten.

Verbod op ritueel slachten
Verwacht wordt dat de Europese markt voor halal en kosjer vlees de komende jaren jaarlijks met 20% toeneemt, zo stelt de Halal Verif Association, een Franse NGO die halal-labels uitgeeft. De vraag is wel of Polen kan profiteren van die groeiende vraag. Er dreigt namelijk een wettelijk Europees verbod op ritueel slachten met het oog op het dierenwelzijn. Dit verbod verbiedt het bedwelmen van een dier, voordat het wordt geslacht via een snee in de keel. Critici zien dit als een wrede manier van slachten.

De kwestie is inmiddels al tien jaar een onderwerp van gesprek in de Poolse regering. De meeste lidstaten van de Europese staan een religieuze uitzondering toe op de regel dat dieren moeten worden verdoofd, maar een aantal landen (waaronder Denemarken, Zweden en Slovenië) doen dat niet. Polen kan zich daar op termijn dus eventueel bij voegen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Vlees & Eiwit

Australië wint bij zwakke Amerikaanse rundermarkt

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen stijgt door mestprobleem

Marktupdate Vlees

Markten varkensvlees en rundvlees lopen uiteen

Nieuws Vlees & Eiwit

Prijs van vlees blijft maar stijgen in de Europese Unie

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden