Polen

vlees Halal

Nieuws Polen

Poolse vleesexport bestaat voor derde uit halal

Polen heeft in het coronajaar 2020 voor ongeveer €5 miljard aan vlees en vleesproducten geëxporteerd, zo blijkt uit de meest recente cijfers. Opvallend is dat bijna 33% van de exportwaarde halal of kosjer vlees betreft. Daarmee is het land een van de grootste producenten van halal vlees van de Europese Unie (EU). Een mogelijk verbod op ritueel slachten, is dan ook een doorn in het oog van Poolse exporteurs.
23 Februari 2022
supermarkt fruit Verpakkingen

Nieuws Inflatie

Oost-Europese landen beteugelen voedselprijzen

Zowel de Poolse als Hongaarse regering neemt maatregelen om de bevolking te beschermen tegen stijgende voedselprijzen. De Poolse regering hanteert vanaf 1 februari een btw-nultarief voor voeding, gas en kunstmest. Daarnaast verlaagt Polen de btw op elektriciteit en brandstoffen voor verwarming de komende maanden.
14 Januari 2022
tarwe - agri

Achtergrond Tarwe

Polen realiseert nieuw record in tarwe-export

Polen heeft afgelopen jaar een nieuw record gerealiseerd in de tarwe-export. Voor het eerst is namelijk een exportwaarde van $1 miljard bereikt. Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika waren twee landen die fors meer tarwe afnamen. Het levert Polen ook een flinke duit in de zak op, want de exportprijs voor tarwe is afgelopen jaar hard gestegen. Dit in lijn met de Matif-notering voor tarwe. Komend jaar zit zelfs nog meer in het vat.
3 November 2021
aardappelen Polen aardappelen poten

Inside Aardappelen

Farm Frites en Aviko breiden uit in Polen

Farm Frites Poland SA – de joint venture tussen Farm Frites en Aviko Potato – gaat zijn productiecapaciteit in het Noord-Poolse Lębork uitbreiden. In 2023 moet de nieuwe productielijn voor frites operationeel zijn. De grootste klant van de aardappelverwerker is Polen.
26 Juli 2021
foodbusiness brood bakkerij

Achtergrond Verspilling

Poolse wet tegen verspilling lijkt te werken

Wereldwijd wordt jaarlijks een derde van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd en dus weggegooid (of verspild, het is maar niet hoe je het wil lezen). Om het te verduidelijken, elke seconde wordt 51 ton aan voedsel verspild en jaarlijks gaat het om een bedrag van $2,6 biljoen. Al met al is voedselverspilling verantwoordelijk voor 8% tot 10% van de broeikasgasuitstoot. In Polen is daarom vorig jaar een wet aangenomen die retailers en groothandels moet stimuleren om niet-verkochte producten door te geven aan organisaties als ‘Too Good To Go’.
8 Juni 2021
Boerenbusiness

Nieuws Retail

Poolse supermarkt beboet voor benadelen boer

Het Poolse bureau voor consumentenbescherming heeft supermarktketen Biedronka beboet voor machtsmisbruik. Hierdoor zijn boeren benadeeld en hebben ze een te lage prijs gekregen voor hun producten. De hoogte van de boete bedraagt €163 miljoen.
14 December 2020

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden