Tomasz Warszewski / Shutterstock.com

Nieuws Retail

Poolse supermarkt beboet voor benadelen boer

14 December 2020 - Redactie Foodbusiness

Het Poolse bureau voor consumentenbescherming heeft supermarktketen Biedronka beboet voor machtsmisbruik. Boeren zijn benadeeld en hebben een te lage prijs gekregen voor hun producten. De hoogte van de boete bedraagt €163 miljoen.

Terwijl boeren in Nederland bij distributiecentra protesteren voor een eerlijke prijs, speelt dit onderwerp ook in Polen. Het Poolse bureau voor concurrentie en consumentenbescherming (UOKiK) heeft daar recent het bedrijf Jeronimo Martins Polska fors beboet. Het bedrijf is eigendom van de grote supermarktketen Biedronka. De boete van 723 miljoen zloty – omgerekend zo'n €163 miljoen – is de grootste ooit uitgekeerd in zijn soort.

Leveranciers beboet
Volgens de overheidsdienst heeft de keten zijn macht misbruikt door boeren een lagere prijs voor groentes en fruit te betalen. Ook bleef Biedronka vaag over de uiteindelijke prijs die het voor producten betaalde en werd gedreigd met boetes wanneer een te hoog bedrag in rekening werd gebracht. Leveranciers gingen uiteindelijk toch mee in het beleid omdat ze vreesden de klant helemaal te verliezen, met nog meer financiële schade tot gevolg.

Er is onderzoek gedaan over een periode tussen 2018 en 2020, waarin de keten een financieel voordeel zou hebben gerealiseerd van €135 miljoen. Door dit handelen zijn volgens het UOKiK meer dan 200 bedrijven negatief getroffen, waarvan 80% leveranciers van groente of fruit zijn. Wat de supermarktketen zwaar wordt aangerekend, is dat de lagere inkoopprijzen niet werden doorberekend aan de klant, maar in eigen zak gestoken.

Direct terugbetalen
Het moederbedrijf moet zo snel mogelijk beginnen met het terugbetalen van de oneerlijke kortingen. De overheidsdienst is in staat om boetes uit te delen die maximaal 3% van de totale jaaromzet bedragen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden