Shutterstock

Achtergrond Koffie

Colombiaanse koffiemarkt heeft goed jaar in verschiet

31 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Colombia is een van de grootste spelers op de wereldwijde koffiemarkt. Afgelopen jaar werd het land geteisterd door lastige weersomstandigheden en werd er minder kunstmest toegepast. Een daling van de productie was het gevolg. Al mag niet geklaagd worden. De prijzen gingen door het dak en de vooruitzichten voor de Colombiaanse koffieteelt zien er goed uit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koffieproductie in Colombia daalde afgelopen kalenderjaar met 9% tot 12,6 miljoen zakken. Eén jaar eerder werden immers nog 13,9 miljoen zakken geproduceerd. Als gekeken wordt naar het zogenaamde koffieproductiejaar (dat loopt van oktober tot december), dan is de daling nog veel groter. Afgelopen jaar werden in die periode 3,5 miljoen zakken geproduceerd, tegenover 4,3 miljoen zakken één jaar eerder. Daarmee lag de productie op het laagste niveau sinds 2014. Voor analisten kwam de daling in de productie enigszins als verrassing, omdat het land al jaren een stijgende lijn vertoont.

Toch zijn de oorzaken van de afname wel duidelijk. Ten eerste had Colombia in de tweede helft van het jaar te maken met weersfenomeen La Niña. Dit fenomeen brengt koud en regenachtig weer met zich mee, wat ongunstig is voor de productie van arabica-koffiebonen. Ten tweede zagen producenten een verdubbeling van de prijzen voor meststoffen. Een verminderd gebruik van kunstmest heeft direct effect op de productie. Opvallend feitje is dat de export van koffie uit Colombia met slechts 1% daalde, tot 12,4 miljoen zakken. Met andere woorden: er was minder product beschikbaar voor de binnenlandse markt.

De bovenstaande keuze is niet per se vreemd, omdat de koffiemarkt enorm belangrijk is voor de Colombiaanse economie. De teelt van het gewas draagt inmiddels voor 1% bij aan het bruto binnenlands product en biedt werk aan meer dan 560.000 huishoudens. De wereldwijde vraag naar koffie was groot en daar wilde het land van profiteren. En met een prijsstijging van 130% is dat goed te begrijpen. Op de internationale markt werd één zak van 120 kilo Colombiaanse koffie aan het begin van het jaar verkocht voor $247. Dit was in december maar liefst $570 per 120 kilo.

Ook op de Intercontinental Exchange (ICE) ging de prijs voor arabica afgelopen jaren in rap tempo omhoog.

Goed jaar in verschiet
Voor dit jaar zien de vooruitzichten voor de koffieproductie er goed uit. Analisten verwachten dat Colombia de productie met 6% verhoogd, tot 13 miljoen à 13,5 miljoen zakken van 60 kilo. Daarmee wordt wederom 1% bijgedragen aan het bruto binnenlands product en ongeveer 15% aan het landbouwinkomen. Het beperkte gebruik van kunstmest wordt dit jaar deels gecompenseerd door een toename in het areaal. De export komt dit jaar naar verluidt weer terug op het niveau van 2020, namelijk 12,5 miljoen zakken. Dat niveau moet haalbaar zijn, omdat Brazilië marktaandeel inlevert. Dit als gevolg van de schade aan plantages door vorst en droogte afgelopen jaar. In de vraag wordt geen verandering verwacht.

De kansen die de problemen in Brazilië creëren zijn ook goed nieuws voor de Colombiaanse president. Die heeft namelijk het doel om de koffie-export dit jaar uit te breiden naar 15 miljoen zakken. Dat is hoger dan de huidige prognose. Daarom gaat de regering de koffie-industrie verder ondersteunen, onder meer door het bevorderen van middelen om de productiviteit te verhogen en de productiekosten te verlagen. Daarnaast moet ook het inkomen van koffieproducenten gestabiliseerd worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden