Shutterstock

Analyse Palmolie

Mogelijke exportbeperking stuwt palmolie omhoog

26 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Er gaan geruchten dat Indonesië werkt aan een exportbeperking voor palmolie. Als reactie op dat nieuws schoot de Mdex-notering naar boven. De grootste importeur van palmolie, India, moet zodoende alvast op zoek naar een alternatief.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Indonesië is de grootste producent van palmolie wereldwijd. Jaarlijks produceert het land zo'n 48 miljoen ton. Meer dan de helft daarvan wordt geëxporteerd, voornamelijk richting India, China en Pakistan. Het ministerie van Handel in Indonesië meldt deze week echter bezig te zijn met een plan om de export van palmolie te beperken. De reden? Het onder controle houden van de binnenlandse prijzen voor bakolie. De regering wil dat eerst aan de binnenlandse vraag wordt voldaan voordat het product geëxporteerd wordt.

De notering op de Mdex reageerde hier uiteraard meteen op. Maandag 24 januari sloot de notering op een prijs van 5.439 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – is dat €1.151 per ton. Dat is een stijging van iets meer dan 2% in vergelijking tot een week geleden. Slechts twee keer eerder kwam de notering nóg hoger uit, op 5.449 Maleise ringgit per ton en 5.446 Maleise ringgit per ton; beide keren was dat in november. Actuele zorgen over de krapte op de markt waren toen aanleiding voor de prijsstijging.

India kiest alternatief
Het risico van het plan van Indonesië om de export te beperken, is het feit dat India dan waarschijnlijk op zoek gaat naar een alternatief. Analisten verwachten dat de grootste importeur van Indonesische palmolie in dat scenario kiest voor sojaolie of zonnebloemolie. De voorraad van die twee grondstoffen is ook niet groot, wat een nieuwe prijsrally kan veroorzaken. Tegelijkertijd zal de notering voor palmolie dan juist een stap omlaag zetten. India heeft wat dat betreft een grote vinger in de pap als het gaat om de prijsvorming.

Tegelijkertijd zijn de noteringen van de plantaardige oliën allemaal met elkaar verbonden. Immers, er wordt gestreden om marktaandeel. Ook de notering voor Brent-olie speelt een rol; is die hoog, dan wordt gekozen voor biobrandstoffen. De prijs van die laatste is recent weer gezakt, wat plantaardige oliën weer iets minder gewild maakt. De zwakke prestaties in sojaolie van dit moment zijn volgens analisten ook een reden dat de Mdex-notering deze week al snel weer lager zal sluiten dan op maandag 24 januari.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden