Shutterstock

Analyse Palmolie

Krap aanbod van palmolie leidt tot steeds meer zorgen

27 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

Het krappe aanbod van palmolie wereldwijd baart analisten steeds meer zorgen. Vooral nu zowel Maleisië als Indonesië denken niet te kunnen voldoen aan de groeiende vraag. Als gevolg hiervan beweegt de palmolienotering (Mdex) nog steeds naar boven. Inmiddels is zelfs de verwachting dat dit hoge prijsniveau zeker tot halverwege komend jaar aanhoudt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Gabungan Pengusaha Kelapa Sawit Indonesia (GAPKI), ofwel de Indonesische organisatie voor de palmolie-industrie, meldt dat de productie in het land waarschijnlijk niet kan voldoen aan de wereldwijde vraag. Indonesië is van oudsher de grootste producent van palmolie, met een jaarlijkse productie van zo'n 50 miljoen ton. Die piek wordt daarbij doorgaans in het derde kwartaal bereikt, maar dat is dit jaar niet het geval. En dat baart analisten zorgen. "We hopen dat de piek in oktober alsnog zichtbaar is. Zo niet, dan kunnen we definitief zeggen dat er dit seizoen fors minder is geproduceerd", vertelt vicevoorzitter Togar Sitanggang tijdens een bijeenkomst van de Malaysian Palm Oil Council (MPOC).  Wat dit nog zorgwekkender maakt, is het feit dat de productie in Indonesië al jaren afvlakt. In de afgelopen tien jaar is het areaal niet gegroeid.

Ook bij de op één na grootste producent, Maleisië, loopt de productie van palmolie niet op rolletjes. Zo komt het exportcijfer over oktober 12% lager uit dan vorig jaar, op 1,21 miljoen ton. Voor dit seizoen wordt daarnaast een productie verwacht van 'slechts' 18,4 miljoen ton palmolie, wat zo'n 700.000 ton minder is dan een jaar geleden. Het sluiten van de grenzen voor buitenlandse werknemers is een van de redenen waarom de productie in het land niet opgeschroefd kan worden. Afgelopen week heeft de Maleisische regering daarom stappen genomen. Het land laat 32.000 werknemers uit het buitenland toe om zo hopelijk de spanning in de markt wat weg te nemen. Toch zal een productieverhoging in dat land alleen niet voldoende zijn om de vraag bij te benen, verwachten analisten.

Prijsstijging nog niet voorbij
Bovenstaande is een groot probleem als we het groeiende verbruik in ogenschouw nemen. Vooral China, Bangladesh, Pakistan en de Verenigde Staten vragen om meer palmolie. En die combinatie – een zeer hoge vraag en een zeer krap aanbod – zorgt ervoor dat de notering voor palmolie 'sky high' is gegaan. Op de 'Mdex' sloot de notering maandag 25 oktober op 5.345 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's is dat een bedrag van €1.108 per ton. Het is een plus van ongeveer 3,3% met een week eerder. Toen stond de notering op een nieuw hoogtepunt van 5.170 Maleise ringgit per ton, ofwel €1.072 per ton.

Verschillende analisten zijn duidelijk over de verwachting voor de komende maanden. Een grote groep verwacht namelijk niet dat er op korte termijn verandering gaat komen in de huidige prijstrend van palmolie. Zeker tot halverwege het komende jaar worden hoge prijzen verwacht. "Naarmate meer economieën volledig opengaan en het reizen weer wordt hervat, zal de vraag alleen maar toenemen", stelt Sitanggang. De productie van palmolie daarentegen zal niet in dezelfde stappen worden opgeschaald, zo verwacht de vicevoorzitter.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden