Shutterstock

Nieuws Vlees

Baconprijs is all time high in Canada en Amerika

6 Oktober 2021 - Wouter Baan

Wat een contrast: waar de prijzen van Europees varkensvlees zwaar onder druk staan, tikken de baconprijzen in de Verenigde Staten en Canada momenteel records aan. 

Als zelfs CNN en Fox News over de baconmarkt schrijven, dan is er wel wat aan de hand. En dat is ook zo. De baconprijzen in de Verenigde Staten staan namelijk op het hoogste niveau ooit. Over het afgelopen jaar is de prijs met bijna 30% gestegen. De consumentenprijs voor een pound bacon (0,45 kilo) passeerde kort geleden voor het eerst het niveau van $7. Ook in Canada is een prijsrally gaande en worden records verbroken.

Onbalans in vraag en aanbod
De oorzaak van de prijsexplosie in bacon is een onbalans tussen de vraag en het aanbod, aangewakkerd door de coronapandemie. Door de uitbraken in veel Amerikaanse slachterijen is de verwerkingscapaciteit onder druk komen te staan. Varkenshouders werden toentertijd gedwongen om hun dieren te ruimen. Daarbij is de Amerikaanse varkensstapel in de afgelopen maanden behoorlijk uitgedund.

De vleesvoorraden zijn daarmee onder druk gekomen. Uit de meest recente cijfers van het Amerikaans ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat de opgeslagen voorraad van varkensbuiken in vrieshuizen het afgelopen jaar bijna is gehalveerd, tot 8.500 ton. Dit is het laagste niveau in jaren. De seizoensmatig daling zet bovendien nog tot eind oktober door.

Ondertussen is de coronapandemie redelijk onder controle en krijgt het 'oude normaal' weer vorm in Noord-Amerika. Er wordt meer buitenhuis geconsumeerd, niet in de laatste plaats in de befaamde fastfoodketens. En op een Amerikaanse burger mag een plakje bacon niet ontbreken. Daar waar de vraag hoog is, laat de voorraad en afweten en dus schiet de prijs de lucht in.

Inflatie
Ook president Joe Biden bemoeit zich met de hoge vleesprijzen, die volgens hem een gevolg zijn van de marktkracht die grote Amerikaanse slachterijen hebben. Zij kaatsen de bal terug en zeggen dat een tekort aan personeel, waar de overheid debet aan is, leidt tot de prijsopmars. De verwachting is dat de hoge baconprijzen ook in de komende maanden aanhouden en dat leidt tot inflatie. Met name ook de hoge energieprijzen dragen daar aan bij. In augustus steeg de consumentenprijsindex met maar liefst 5,3%.    

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkensvleesproductie Europa neemt licht toe

Achtergrond Vlees & Eiwit

Dubbeldoelkoe komt nu pas op de kaart in Amerika

Marktupdate Vlees

Koud voorjaar houdt de vleesprijzen onder druk

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint prijs pluimveevlees te drukken

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden