Shutterstock

Nieuws Fruitoogst

Duitsers oogsten minder appels en pruimen

31 Augustus 2021 - Kimberly Bakker

De appel- en pruimenoogst komt in Duitsland zeer waarschijnlijk ver onder het niveau van afgelopen jaar uit. Dat meldt statistiekbureau Destatis, op basis van de geoogste aantallen in juli. Voor appels wordt gerekend met een verlaging van 8,5% en voor pruimen zelfs met een afname van 27%. Bij die laatste fruitsoort liggen de ongunstige weersomstandigheden daar ten grondslag aan.

Het Duitse statistiekbureau Destatis verwacht dat de appeloogst in het land dit jaar uitkomt op 937.000 ton. Dat is bijna 87.000 ton - oftewel 8,5% - lager dan een jaar eerder. Toen kwam de oogst uit op circa 991.450 ton. Vergeleken met het tienjarig gemiddelde wordt dit jaar 2% minder geoogst. Met een oppervlakte van bijna 34.000 hectare blijft de appel wel het meest geoogste boomfruit in Duitsland. De belangrijkste teeltgebieden bevinden zich in Baden-Württemberg, Nedersaksen en Saksen. Daar wordt naar verwachting meer dan 72% van alle appels geoogst.

Duitsland speelt een grote rol op de wereldmarkt voor appels, maar niet omdat het zelf veel produceert of exporteert. Het land is namelijk de grootste importeur van appels wereldwijd, met een aandeel van 9,4%. Dat tonen gegevens van marktbureau Tridge aan. In seizoen 2019/2020 ging het om een volume van 630.000 ton, ter waarde van circa $648 miljoen. Nu de appeloogst wederom lager ligt, is de verwachting dat Duitsland deze positie vasthoudt.

Meer dan 40% van de geïmporteerde appels kwam over het afgelopen seizoen uit Italië, daarna volgen Frankrijk (10%, ter waarde van $67 miljoen) en Chili (9,8%, ter waarde van $63,7 miljoen). Nederland leverde over het afgelopen seizoen 80.000 ton appels aan Duitsland (9,7%, ter waarde van $63 miljoen). Ons land staat daarmee op een vierde plaats.

Pruimenoogst daalt met een kwart
Niet alleen de oogst van appels ligt lager, ook worden in Duitsland minder pruimen verwacht. Destatis gaat uit van een oogst van 34.000 ton, verdeeld over 4.200 hectare. Daarmee ligt de oogst 27% lager dan een jaar geleden, toen nog 47.000 ton werd geoogst. De oogst ligt eveneens 27% onder het langjarig gemiddelde. De reden voor de lagere pruimenoogst is – net zoals in Nederland – de ongunstige weersomstandigheden, waaronder de late vorst.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden