Shutterstock

Achtergrond Pruimen

Minder pruimen in zomer door lange vorstperiode

24 Augustus 2021 - Kimberly Bakker

Wanneer consumenten aan zomerse items denken, dan staat er waarschijnlijk een grote reeks aan fruitsoorten in dat lijstje. Van frambozen en blauwe bessen tot aardbeien. Supermarkten verdienen er goed op. Een fruitsoort waar consumenten misschien niet meteen aan denken, maar die het in de zomer ook goed doet, zijn pruimen. Al is de Europese oogst dit jaar naar verluidt wel kleiner als gevolg van de lange vorstperiode aan het begin van het jaar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Half april werd in De Bilt zeven keer in één week vorst gemeten en dat was een record. Meer dan zes keer was immers nog nooit gemeten. In het binnenland werd in die periode zelfs acht keer vorst gemeld. In een 'normaal' jaar komt de 'vorstteller' niet verder dan vier. Hoewel vorst en kou in deze periode an sich niet bijzonder is, was de duur van de 'koude periode' volgens meteorologen wel bijzonder. Daarna volgde een periode met iets meer lenteweer, maar eind april was opnieuw vorst aan de grond. Ook in de rest van Europa was vorst een groot probleem in het voorjaar. Voor akkerbouwers en fruittelers een regelrechte ramp.

Kleinere pruimenoogst voorzien
In Spanje, in de regio Vega Baja, werden de eerste pruimen medio juli al geplukt. Door de ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei is de verwachting dat – vooral van de rassen Black Splendor en Angeleno – een kleinere oogst wordt binnengehaald. Een afname van 30% wordt voor Black Splendor als reëel ingeschat. Bij het ras Angeleno is een daling van 40% zelfs ingecalculeerd. Niet alleen in Spanje worden lagere opbrengsten verwacht, ook in Frankrijk hebben telers te maken met een kleine pruimenoogst. Daar worden eveneens verliezen gezien van 30% tot 40% in de diverse rassen. In Nederland is de oogst pas recent begonnen, dus concrete verwachtingen over de opbrengst zijn er nog niet.

Doordat de pruimenbomen minder fruit dragen, zijn is de vrucht dit jaar over het algemeen wel groter. Althans, zo ervaren ze het in Spanje. Ook de kwaliteit is beter. De prijzen liggen daarmee op een redelijk niveau voor de tijd van het jaar, melden ze bij Frutas Nene. Doorgaans raakt de markt in de zomermaanden verzadigd, omdat inkopers hun product hebben binnengehaald. Maar door een lagere oogst in Frankrijk, Spanje, Hongarije en Italië zou dat dit jaar anders kunnen zijn. De prijzen zouden op een hoger niveau kunnen liggen dan in andere jaren, is de verwachting van Frutas Nene.

Carrefour steunt Franse telers
Supermarktketen Carrefour maakt bekend zich sterker te willen inzetten voor de Franse partnertelers die aanzienlijke verliezen hebben geleden als gevolg van de voorjaarsvorst. "Verschillende telers zijn bijna 80% van hun opbrengst door de voorjaarsvorst verloren, dat is echt heel veel", zo meldt de keten. Daarom heeft het onder andere besloten om de eisen – vooral met betrekking tot het uiterlijk van het fruit – aan te passen. Ook wordt de betalingstermijn verkort om de cashflow van de partnertelers te verbeteren en biedt Carrefour een deel van de pruimen, nectarine, abrikozen en perziken van 29 juni tot 19 september tegen kostprijs aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden