Shutterstock

Nieuws Vleestaks

Opnieuw oproep tot invoering van vleestaks

29 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

Veehouders die stappen nemen om hun CO2-uitstoot te reduceren, moeten daarvoor financieel beloond worden. Dat bepleit True Animal Protein Price Coalition (TAPP) in een brief en petitie die dinsdag 29 maart aan de Tweede Kamer overhandigd zijn. Via een heffing en terugsluisstelsel, zoals dat ook bestaat voor energie, moeten boeren die op een duurzame manier werken financieel profijt hebben.

Het geld dat de boeren terugkrijgen, kan gebruikt worden voor het verminderen van broeikasgassen en het verkleinen van de veestapel. De opbrengsten van de hogere belastingen op vlees en zuivel kunnen ingezet worden om producten met een lagere CO2-uitstoot (zoals groente, fruit en vleesvervangers) goedkoper te maken. Op deze manier is gezond eten ook betaalbaar voor consumenten met een laag inkomen, zo schrijft de TAPP Coalitie.

De groep is niet de eerste die pleit voor een heffing op vlees en zuivel. Onlangs sprak Rabobank-CEO Wiebe Draaijer in de podcast 'Geld of je Leven' over een CO2-heffing op alles wat je koopt. Dus ook op vlees. Ook onderzoekers van Universiteit Wageningen (WUR) pleiten in een onderzoeksrapport voor een heffing op vlees. Omdat dit een manier kan zijn om duurzame productie en consumptie te realiseren.

Marktvraag vergroten
Woensdag 30 maart bespreken de leden van de Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het rapport. In een afzonderlijke brief aan de leden van de commissie verzoekt de TAPP Coalitie hen om de aanbevelingen uit het rapport in overweging te nemen en zo snel mogelijk na de zomervakantie een onderzoek te presenteren naar hoe consumenten kunnen bijdragen aan een duurzame veehouderij. Daarbij moet het heffing/terugsluisstelsel waar ze in de petitie voor pleiten het uitgangspunt zijn. Omdat, volgens de schrijvers van de brief, veehouders vaak te maken hebben met grote financiële obstakels als het gaat om verduurzaming, doen zij verschillende voorstellen om duurzaam geproduceerd vlees goedkoper en aantrekkelijker te maken en zo de marktvraag te vergroten.

Eén daarvan is een sterrensysteem voor voedselproducenten om duurzaamheid op objectieve wijze te meten, waarbij wordt gekeken naar financiële, milieukundige, sociale en humane aspecten. Als voorbeeld verwijzen ze naar Eco-score of de Planet-Score dat al wordt gebruikt in het buitenland, een supermarkt label zoals de Nutriscore of het Energielabel, dat in kleuren de mate van duurzaamheid van voedsel aangeeft. Volgens TAPP kan hier ook een prijssysteem aangekoppeld worden. Zo kunnen alle producten met het meest duurzame A & B label in het 0% btw-tarief vallen, vallen alle producten met het minst duurzame label D en E in het hoge btw tarief; de categorie C  kan in het lage btw tarief blijven. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesmarkt hoopt op warme lente

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt in het voordeel van handelaren

Nieuws Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt komt door Pasen in beweging

Analyse Vlees & Eiwit

Vogelgrieploterij bepaalt succes op kippenvleesmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden