Shutterstock

Nieuws Politiek

EU overweegt particuliere opslag varkensvlees

16 Maart 2022

De Europese Commissie overweegt openstelling van particuliere opslag voor varkensvlees als een van de crisismaatregelen rond de oorlog in Oekraïne. Dit staat in een zogenoemd 'non-paper', dat ter sondering is voorgelegd aan de delegaties vanuit de lidstaten.

In de paper staat niets over eventuele steunbedragen en het in opslag te nemen volume. De varkensprijs is al langer laag en dit is door de oorlog in Oekraïne (en alles wat daardoor in beweging is geraakt) niet verbeterd. Op dinsdag 15 maart gaf een hoge ambtenaar van DG Agri al aan dat de varkenssector als eerste wordt geholpen.

Om een betere vinger aan de pols te houden als het gaat om de Europese voedselveiligheid, wordt voorgesteld dat lidstaten voortaan ook aangeven welke voorraden aan essentiële basisgrondstoffen voor 'food' en 'feed' er bij hen aanwezig zijn. Een lijst van deze grondstoffen moet nog worden vastgesteld.

Braakland voor begrazing of eiwitrijk gewas
Daarnaast stelt de Europese Commissie voor om braakliggend land dit jaar weer in gebruik te nemen voor bijvoorbeeld begrazing of de productie van eiwitrijke gewassen. En zegt ze verder open te staan voor het naar voren halen van de Europese steungelden voor agrarisch ondernemers, zodat zij eerder over hun toeslagen kunnen beschikken.

Als laatste houdt de Europese Commissie het voor mogelijk om bepaalde regio's of regionale sectoren extra te steunen als die onevenredig zwaar zijn getroffen door de Europese sancties tegen Rusland, of als deze sectoren heel veel last hebben van indirecte gevolgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Vlees

Beperkt belangstelling voor opslagvergoeding vlees

Analyse Gevogelte

Braziliaans kippenvlees als alternatief in oorlogstijd?

Opinie Dick Veerman

Oorlog leidt tot geopolitiek voedsel- en energiebeleid

Analyse Grondstoffen

Rusland dreigt graandeal Zwarte Zee op te blazen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief