Shutterstock

Nieuws Politiek

EU overweegt particuliere opslag varkensvlees

16 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De Europese Commissie overweegt openstelling van particuliere opslag voor varkensvlees als een van de crisismaatregelen rond de oorlog in Oekraïne. Dit staat in een zogenoemd 'non-paper', dat ter sondering is voorgelegd aan de delegaties vanuit de lidstaten.

In de paper staat niets over eventuele steunbedragen en het in opslag te nemen volume. De varkensprijs is al langer laag en dit is door de oorlog in Oekraïne (en alles wat daardoor in beweging is geraakt) niet verbeterd. Op dinsdag 15 maart gaf een hoge ambtenaar van DG Agri al aan dat de varkenssector als eerste wordt geholpen.

Om een betere vinger aan de pols te houden als het gaat om de Europese voedselveiligheid, wordt voorgesteld dat lidstaten voortaan ook aangeven welke voorraden aan essentiële basisgrondstoffen voor 'food' en 'feed' er bij hen aanwezig zijn. Een lijst van deze grondstoffen moet nog worden vastgesteld.

Braakland voor begrazing of eiwitrijk gewas
Daarnaast stelt de Europese Commissie voor om braakliggend land dit jaar weer in gebruik te nemen voor bijvoorbeeld begrazing of de productie van eiwitrijke gewassen. En zegt ze verder open te staan voor het naar voren halen van de Europese steungelden voor agrarisch ondernemers, zodat zij eerder over hun toeslagen kunnen beschikken.

Als laatste houdt de Europese Commissie het voor mogelijk om bepaalde regio's of regionale sectoren extra te steunen als die onevenredig zwaar zijn getroffen door de Europese sancties tegen Rusland, of als deze sectoren heel veel last hebben van indirecte gevolgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint vleeskuikenprijs te drukken

Marktupdate Vlees

Dynamieken vleesmarkten verschillen sterk

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden