Shutterstock

Nieuws Energie

Gasprijs dicht bij niveau van voor inflatie

24 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs blijft maar zakken. Voor het eerst sinds de zomer van 2021 zakte de prijs op de TTF onder de €30 per megawattuur. Naast een goede doorloop van de LNG-importen begint de stroef lopende economie de gasprijs naar beneden te drukken. Daarnaast heeft de G7 aangekondigd weer in de Europese gasinfrastructuur te investeren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week weer met ruim €2 gedaald. Op woensdag 17 mei stond de gasprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €31,95. Daarna zakte de gasprijs vrijwel constant tot en met dinsdag 23 mei. Op die dag zakte de gasprijs tot €29,36.

Voor het eerst in sinds de zomer van 2021 is de gasprijs tot onder de €30 gezakt. Sommige analisten concluderen hierdoor dat de gasprijs terugkeert naar wat vaak zijn 'normale niveau' wordt genoemd. Daarmee doelen analisten niet op vooroorlogse niveau, maar het niveau van voor de zomer van 2021. In deze periode steeg de gasprijs al van €15-€20 per megawattuur naar ongeveer €40-€80.

Met name de goede doorloop van de LNG-importen zorgen voor vertrouwen op de markt. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen van analisten lukt het Europa voor alsnog om meer dan genoeg vloeibaar gas te importeren. Europa profiteert daarbij van de zwakke groei van de Chinese industrie. Daardoor wordt er nog steeds gas dat voor de Chinese markt bestemd is richting Europa geëxporteerd. Daarnaast lijken analisten optimistischer over de groei van de LNG-markt in de Verenigde Staten. Waar deskundigen in eerste instantie twijfelden over de groeicapaciteit, lijkt met name de productie in de Verenigde Staten snel groter te worden. Sommige analisten verwachten dat de Amerikaanse LNG-markt de komende jaren met maar liefst 25% groeit.

Toch is de lagere gasprijs niet alleen maar goed nieuws. De lagere notering van de TTF relateert namelijk direct aan een steeds stroever lopende economie. Inmiddels blijft de gasvraag niet meer laag door een hoge gasprijs, maar door een stroef lopende economie. Ongeveer 40% van alle Nederlandse gasbesparingen werden behaald door de Nederlandse industrie en 12% van het gas werd bespaard door de agrarische sector, zo blijkt uit cijfers van ABN-AMRO. Meer dan de helft van de besparingen zijn in andere woorden direct gerelateerd aan de krimpende Nederlandse productie. Overigens ligt dat percentage in de praktijk nog hoger, want besparingen op het vlak van elektriciteit is in deze berekening nog niet meegenomen.  

G7 herintroduceert investering in gas
Om de huidige neerwaartse koers te behouden, heeft de G7 besloten om flink te investeren in de gasinfrastructuur. Eerder besloot de G7 investeringen in fossiele brandstoffen vanwege de energie-transitie verder uit te faseren. Maar nu de Europese Unie nauwelijks gas krijgt van Rusland, zijn verdere investeringen in de gasvoorziening nodig, zo stellen de G7 landen. Om de energietransitie niet in gevaar te brengen, hebben de landen afgesproken om de investeringen samen te laten gaan met verdere vraagreductie en een versnelling van de transitie naar hernieuwbare energie.

Het internationaal energieagentschap waarschuwt al sinds de winter van 2022 dat er op het moment op internationale schaal onvoldoende LNG wordt geproduceerd om op de lange termijn in de Europese gasvraag te voldoen. Daarom lijkt de G7 te willen investering in de productie, en laadcapaciteit van vloeibaar gas. Duitsland geeft daarnaast aan te investeren in nieuwe gascentrales om elektriciteit op te wekken. Al wordt met de bouw voorgesorteerd op de reductie van het gasverbruik. Duitsland wil de nieuwe centrales namelijk zo bouwen dat ze naast gas ook groene waterstof kunnen verwerken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden