Shutterstock

Nieuws Energie

Kabinet schiet energie-intensieve mkb'ers te hulp

4 Oktober 2022

Voor mkb'ers die veel energie verbruiken komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), heeft minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag bekendgemaakt. Openstelling van de regeling kan vanwege Europese staatsteunregels echter wel duren tot het begin 2023. Het kabinet werkt daarom aan andere tijdelijke steunmaatregelen voor energie-intensieve mkb'ers die vanaf november verlichting moeten bieden.

De TEK, die dus waarschijnlijk pas volgend jaar ingaat, zal kijken naar het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat uit een deel van de kostenstijging van 2022 en 2023. De steun wordt een percentage van de prijsstijging van stroom en gas keer het energieverbruik van de mkb'er, tot een maximum per onderneming. Het kabinet verwacht binnenkort bekend te kunnen maken wat de percentages en het subsidieplafond zijn, net als wie precies de doelgroep is.

Tarieven kleinverbruikers meer naar beneden
Kleinere kantoren en zzp'ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling. Daarover is vandaag bekend geworden dat het kabinet de volumegrens voor energie met 500 kWh verhoogt (van 2.400 kWh naar 2.900 kWh). De grens voor gas blijft zoals eerder voorgenomen 1.200 m3. Ook wordt het tarief dat de afnemer moet betalen lager: €1,45/m3 voor gas en €0,40/kWh voor stroom in plaats van respectievelijk €1,50/m3 en €0,70/kWh.

"Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben", zegt Adriaansens in een persbericht. "Bovendien is het niet voor iedere mkb'er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via de TEK."

Winter van 2022/2023 nog te gaan
De regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor kan de openstelling via de RVO tot begin 2023 duren. Omdat er energie-intensieve mkb'ers zijn die nu al in acute problemen zitten en nog de winter van 2022/2023 te gaan hebben, wil het kabinet vanaf november al andere maatregelen gereed hebben om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te kunnen verlagen.

'Voor een aantal bedrijven veel te laat'
''Voor een aantal bedrijven komen de maatregelen veel te laat'', zegt Marie-Hélène Zengerik directeur van bakkersorganisatie NBOV. Ze vindt het lastig om nu al een oordeel te vellen over de maatregelen, waarover details nog ontbreken. ''Je kunt kosten op allerlei manieren compenseren, maar uiteindelijk gaat het erom wat je onderaan de streep overhoudt. Dat weten we nog niet en kunnen dus ook niks van zeggen.''

Ook over de inhoud van de maatregelen die in november actief moeten worden, weet Zengerink niets. ''We leveren data en gegevens aan, maar weten verder niets. Dus dan blijf ik nog even sceptisch. We roepen al anderhalve maand dat er iets moet gebeuren, tot nu is er nog niks gebeurd. Eerst wil ik iets zien en dan kan ik inhoudelijk reageren.''

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Energie

Groentenverwerkers slaan alarm, HAK stopt productie

Nieuws Energiecrisis

Bakkers en slagers kunnen de prijzen niet verhogen

Interview Davey Gerlings

'Energiecrisis is een orkaan voor voedselketens'

Nieuws TEK-regeling

Kabinet schrapt drempel verbruik voor energiesteun

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief