Nuntiya / Shutterstock.com

Nieuws Energie

Bijna alle Spaanse slagers zijn meer kwijt aan energie

27 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Meer dan 90% van de slagerijen in Spanje wordt momenteel geconfronteerd met fors hogere kosten voor elektriciteit, berekent Carnimad voor tijdens de conferentie 'energie-efficiëntie in de handel'. Die bijeenkomst werd georganiseerd met het oog op de stijgende energiekosten in de Spaanse vleessector, waardoor verschillende slageren de deuren al hebben moeten sluiten.

Van alle slagerijen in Spanje ziet 94% een forse stijging van de elektriciteitsrekening. Afgelopen twaalf maanden ging die rekening volgens Carnimad met maar liefst 300% omhoog. Daarom moet bijna elke ondernemer in de sector actief op zoek naar nieuwe manieren om kosten te verlagen. "Het probleem is dat veel bedrijven machines gebruiken die – omwille van de voedselveiligheid – de hele dag moeten draaien." Een genoemd alternatief is het vergroten van het gebruik van hernieuwbare energie onder slagerijen. Dit verlaagt de energiekosten het meeste.

Het probleem is echter dat de investeringscapaciteit op het moment zeer laag is. Dat heeft tot gevolg dat veel Spaanse slagerijen de deuren al hebben moeten sluiten. "We adviseren nu vooral te investeren in ledverlichting. Zo kunnen kosten worden bespaard, die worden gegenereerd met de traditionele elektrische systemen. Die systemen produceren meer warmte en dat 'te veel' moet worden gecompenseerd met airconditioning."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

Analyse Energie

Stabiele elektriciteits- en gasmarkt rond Pasen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden