Agrifoto

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

13 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het voorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten om de salderingsregeling af te bouwen heeft geen meerderheid gehaald in de Eerste Kamer. Bezitters van een zonnepanelen of kleine windmolen met een kleinverbruikaansluiting (tot 3x80 ampère) mogen hun levering en verbruik blijven verrekenen.

BBB, Groenlinks-PvdA, SP, PvdD en JA21 stemden tegen het voorstel van Jetten dat daarmee door een meerderheid 43 van de 75 senatoren werd verworpen. Het kabinet wilde van de regeling af omdat de prijzen voor zonnepanelen inmiddels zo ver zijn gedaald dat ze ook zonder overheidssteun rendabel zijn. Het behouden van de salderingsregeling zadelt het nieuwe kabinet volgens de minister op met een financieel probleem.

Vanuit onder andere LTO en Vereniging Eigen Huis is opgelucht gereageerd op het in stand houden van de huidige regeling. Boeren en burgers zijn gebaat bij stabiel beleid, zeker als het om investeringen gaat die op lange termijn terugverdiend worden, is de strekking van de statements van de belangenorganisaties. De Nederlandse Verenging Duurzame Energie (NVDE) waarin ondermeer energiebedrijven en netbeheerders vertegenwoordigd zijn, is teleurgesteld over het besluit van de Eerste Kamer. "Het in stand houden van de saldering is niet meer van deze tijd", stelt de NVDE. De stimulans om de opgewekte stroom zelf te gebruiken ontbreekt en 'het over de schutting gooien (op het net) van stroom leidt tot verergering van de files op het elektriciteitsnet', schrijft de NVDE.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Jurphaas Lugtenburg is redacteur bij Foodbusiness en richt zich vooral op de granenmarkt. Met wortels in de agrarische sector en een economische achtergrond brengt hij de relevante marktontwikkelingen in kaart.

Analyse Energie

LNG-beleid van Amerika ligt onder vuur

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs relatief laag voor doordeweeks

Analyse Elektriciteit

Groene stroom komt wel tegen een hogere prijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden