Erik Tanghe / Shutterstock.com

Nieuws Varkensvlees

China importeert weer Amerikaans varkensvlees

12 Oktober 2022 - Matthijs Bremer

De export van varkensvlees uit de Verenigde Staten zit in de lift. Tot juli bleven de exportcijfers maand na maand achter, maar in augustus werd er voor het eerst dit jaar meer varkensvlees verkocht dan een jaar eerder. Het herstel van de export naar verschillende Aziatische landen speelt een hoofdrol in de toename van de exportvolumes, met als kers op de taart een grote meevaller uit China.

Het afgelopen jaar was Mexico de belangrijkste importeur van varkensvlees uit de Verenigde Staten (VS), in augustus was dat niet anders. De VS exporteerden een recordvolume van 81.178 ton varkensvlees naar Mexico, 14% meer dan vorig jaar. De sterkste stijging vond in drie Aziatische landen plaats. De export naar de Filipijnen was 44% hoger dan een jaar eerder en export naar Vietnam en Singapore steeg met wel 49%.

De export naar Aziatische grootverbruikers stijgt
Een grote opsteker voor de Amerikaanse varkensbranche is het herstel van de export naar China. Tot voor kort bleef de export naar China achter vergeleken met vorig jaar. Maar in augustus keerde deze trend, want pas twee keer eerder exporteerden de VS zo veel varkensvlees naar het Aziatische land.

De exportdaling was vooral het gevolg van het herstel dat de Chinese varkensstapel tot deze zomer doormaakte. Door varkenspest daalde de productie van Chinees varkensvlees tussen de zomers van 2019 en 2021. Een van de grote winnaars van deze situatie was de Amerikaanse varkensbranche. In de zomer kwam de varkenspestepidemie ten einde, waardoor China de productie weer op het oude niveau wist terug te brengen. Tot voor kort althans, want inmiddels wordt de Chinese varkensketen geconfronteerd met een tekort aan voer.     

Deze verstoring is het gevolg van het lage prijsverschil tussen soja en varkensvoer dat van sojameel gemaakt wordt. China wil zelfvoorzienend worden op het gebied van soja, waardoor het land de import van het product flink heeft teruggeschroefd. Omdat deze strategie tot tekorten leidt, is het in het Aziatische land niet langer rendabel om soja te verwerken tot varkensvoer. Dit demotiveert Chinese varkenshouders om de productie op te voeren. Om de productiedaling op te vangen, importeert China meer varkensvlees. Onder andere de VS weten van deze situatie te profiteren. Met een volume van 52.958 ton exporteerden de VS afgelopen augustus 14% meer dan in augustus 2021.

China is overigens niet de enige Aziatische grootverbruiker die in augustus meer varkensvlees uit de Verenigde Staten importeerde. Om inflatie tegen te gaan heeft Zuid-Korea zijn markt ruimer opengesteld voor internationale import. Op het eerste oog is dit niet direct een gunstige ontwikkeling voor de Verenigde Staten, omdat dit land al van importheffingen was vrijgesteld. Maar door de grote Zuid-Koreaanse vraag naar varkensvlees heeft de maatregel de export van de VS niet negatief beïnvloed. Het Aziatische land importeert 13.568 ton varkensvlees uit de VS, een stijging van 37% vergeleken met vorig jaar.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Analyse Vlees & Eiwit

Ingrijpen Turkse vleesprijs probleem of oplossing?

Nieuws Vlees

Poolse vleeskuikensprijs gaat gebukt onder import

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen lijkt op te drogen

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkensvleesproductie Europa neemt licht toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden