FrieslandCampina

Nieuws Verduurzaming

'FrieslandCampina klimaatneutraal in 2050'

14 April 2022 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina wil de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 sterk beperken en in 2050 klimaatneutraal zijn. Tot 2030 trekt zij daar €1,5 miljard voor uit. Onder meer voor elektrificatie van productieprocessen, verdere verduurzaming bij de leden-melkveehouders en ook veel duurzamere inkoop.

Dit staat in het klimaatplan van FrieslandCampina. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken wereldwijd maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graad Celsius. FrieslandCampina wil naar dit laatste doel toe werken. FrieslandCampina-CEO Hein Schumacher: "Met onze doelstellingen en concrete acties hebben we een duidelijke routekaart voor de significante reductie van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 en zijn we op weg naar het realiseren van netto-klimaatneutrale zuivel in 2050."

Bij de productie van melk wordt gemikt op 33% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 2015. FrieslandCampina denkt aan verdere optimalisatie van landbouwpraktijken, voer (bijvoorbeeld met gegarandeerd ontbossingsvrije soja in veevoer), het gebruik van voeradditieven die de methaanuitstoot verminderen, groene energie en stalmaatregelen. Bij de zuivelproductie en transport wil FrieslandCampina sterk inzetten op elektrificatie en ook op het stopzetten of beperken van heel energie-intensieve processen. In de toeleveringsketen van grondstoffen en de levering van producten, zoals verpakkingen, inkoop van basiszuivel en suiker, is het doel om de broeikasgasuitstoot met 43% te reduceren in 2030 ten opzichte van 2015.  Dit vergt nog een flinke inspanning, want hier is nog vrij weinig aan gedaan. FrieslandCampina hoopt hier in overleg met toeleveranciers de nodige stappen te zetten.

Investering van 1,5 miljard euro
Om het klimaatplan een succes te maken, is een forse extra investering in tijd, geld en middelen nodig. Tot 2030 gaat het om ongeveer €1,5 miljard.  FrieslandCampina wil dit geld binnenhalen door hogere productprijzen, met name van duurzaam geproduceerde zuivel, uit overheidssubsidies en via leningen van fondsen. Hoeveel op jaarbasis geïnvesteerd gaat worden, zegt FrieslandCampina nog niet te kunnen aangeven. De investeringen zullen niet per se elk jaar even hoog zijn, aldus een woordvoerder.

Tussen 2015 en 2021 heeft FrieslandCampina de broeikasgasemissies binnen de onderneming al met 28% gereduceerd door energiebesparende maatregelen en het gebruik van groene energie. De broeikasgasuitstoot van de ruim 10.000 bij de coöperatie aangesloten melkveebedrijven daalde tussen 2015 en 2021 met 12,5%, onder andere door maatregelen op het gebied van groene energie, mestverwerking en veevoer.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Achtergrond Ondernemen

FrieslandCampina heeft Friso gelukkig nog

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina schrijft rode cijfers na moeilijk jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden