Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Vleesgigant JBS gaat zich vestigen in Nederland

13 Februari 2024 - Redactie Foodbusiness

De Braziliaanse vleesgigant JBS gaat zich binnenkort vestigen in Nederland. Het doel hiervan is om een Amerikaanse beursnotering te kunnen bemachtigen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt Het Parool. De krant schrijft dat JBS zich gaat vestigen in Amstelveen. JBS is in Nederland actief via dochterbedrijf Vivera, een producent van vleesvervangers in Holten. De overkoepelende holding van het vleesconcern, met een omzet van maar liefst $71 miljard, wordt nu dus ook Nederlands. Dit zonder dat het hoofdkantoor naar ons land wordt overgeheveld.

Met deze stap wordt de route geplaveid voor een beursnotering op Wall Street. De beursgang is bedoeld om extra groeikapitaal op te halen. JBS is in Brazilië al beursgenoteerd. Wetgeving verplicht het bedrijf om uit te wijken naar een ander land om ook in New York beursgenoteerd te worden.

De komst van JBS naar Nederland is niet onomstreden. Het bedrijf wordt in verband gebracht met grootschalige ontbossing in de Amazone. Daarbij worden brievenbusfirma's in algemene zin vaak bekritiseerd. Dit omdat ze een land weinig voordeel opleveren maar wel een slechte reputatie bezorgen. De Partij voor de Dieren heeft dan ook al Kamervragen gesteld, maar volgens het ministerie van Financiën valt de komst van JBS niet tegen te houden. 

JBS BV dat nu al in Amstelveen gevestigd is, wordt straks omgezet in JBS NV, dat vervolgens op papier het moederbedrijf van alle activiteiten van JBS wordt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden