Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe-export gaat op oude voet door

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

De graanoogst in Europa kent een vlotte en vroege start. Dat gaat voor de eerste weken van het nieuwe exportseizoen niet op. De export van tarwe ligt 78% achter op vorig seizoen. In Rusland loopt de oogst minder voorspoedig en vallen de opbrengsten ook nog eens tegen. In Amerika gaf Trump waarschijnlijk onbedoeld de graanmarkt steun en dit keer zijn het niet de importheffingen die voor rumoer zorgden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €198,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,6% hoger op $5.41¼ per bushel. Maïs sloot ook in het groen met een plus van 1% naar $4.05¼ per bushel. Soja was afgelopen handelssessie de grootste stijger op de termijnmarkt in Chicago en sloot 1,9% hoger op $10.13½ per bushel.

Het nieuwe graanseizoen (dat op 1 juli is gestart) laat geen trendbreuk zien met de achterblijvende Europese export vorig seizoen. Van 1 juli tot 13 juli is er 246.000 ton tarwe geëxporteerd, zo blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Dat is maar liefst 78% minder dan de 1,1 miljoen ton die in dezelfde periode vorig seizoen de grens overging. Algerije is tot dusver de grootste afnemer met 63.000 ton gevolgd door Kameroen met 52.000 en Libanon met 30.000 ton. De export van gerst staat op 361.000 ton. Dat is 26% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegenover de matige export staat dat de EU 81% minder maïs heeft geïmporteerd. Dan hebben we het over 244.000 ton.

Ondanks dat de graanprijzen relatief laag zijn vergeleken met de laatste jaren, blijft de vraag op de wereldmarkt beperkt. Kopers haken vrij snel af als de prijs wat omhoog neigt te gaan in plaats van dat ze meegaan in een rally, schrijven sommige analisten.

Droogte hakt erin
In grote delen van West-Europa loopt de graanoogst voor op het meerjarig gemiddelde en zijn de opbrengsten relatief goed. Een stukje naar het oosten, in Rusland is het beeld heel anders. SovEcon schrijft dat tot 11 juli 11 miljoen ton tarwe is binnengehaald. Dat is 56% minder dan de 24,8 miljoen ton die vorig seizoen deze tijd binnen lag. Daarbij vallen de hectareopbrengsten ook nog eens tegen. "De opbrengsten zijn significant lager dan vorige seizoen. Dat komt omdat de oogst nu bezig is in Rostov en Krasnodar, de provincies die het hardst getroffen zijn door de droogte", schrijft SovEcon. Desalniettemin verhoogde het bureau de opbrengstprognose voor de Russische tarweoogst met 600.000 ton naar 83,6 miljoen ton. Ikar verlaagde juist de opbrengstraming voor de Russische tarweoogst maar blijft met 84 miljoen ton wel boven de voorspelling van SovEcon.

In Oekraïne helpt het warme en droge weer bij de graanoogst. Volgens het Oekraïense miniserie van Landbouw is 435.000 hectare geoogst van de circa 5 miljoen hectare tarwe. De opbrengstprognose houdt het ministerie ongewijzigd op 20,7 miljoen ton. Voor de maïs is het droge weer minder minder gunstig. Het Oekraïense ministerie verlaagde de opbrengstverwachting naar 27,2 miljoen ton. De gemiddelde opbrengst per hectare zou daarmee op 6,65 ton uitkomen.

Onafhankelijk
In de VS kreeg de granenmarkt waarschijnlijk onbedoelde hulp uit het Witte Huis. Er gingen namelijk geluiden op dat Trump van plan zou zijn om de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank de Fed, Jerome Powell te ontslaan. In 2017 was Trump nog verantwoordelijk voor de eerste benoeming van Powell. Trump is ontevreden over het rentebeleid van de Fed. Hij wil namelijk dat de rente verlaagd wordt om de economie te stimuleren. Trump ontkende later overigens dat hij concrete plannen heeft om Powell te ontslaan. De schrik zat er toen echter al in op de markten en de dollar verloor aan waarde. Een interventie bij de onafhankelijke Fed betekent namelijk nogal wat. Gevolg van de goedkopere dollar is dan weer wel dat Amerikaanse producten op de wereldmarkt aantrekkelijker worden en daarvan zagen we volgens verschillende experts het effect op de granenmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden