In West-Europa zijn de combines weer grotendeels gestart na een pauze door regen halverwege de week. Of ze lang kunnen blijven rijden is een tweede als we de weerberichten zien. In Rusland zit de gang met dorsen er nog niet zo in. Voor de prijzen op de Russische markt is dat overigens nog niet zo verkeerd.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 hoger op €199,50 per ton. Op de CBoT deden de granen een stapje terug. Tarwe was de grootste daler met een min van 1,4% en kwam daarmee uit op $5.33½ per bushel. Maïs sloot 0,8% lager op $4.02 per bushel. Soja zat in de plus en sloot 0,8% hoger op $10.21½ per bushel.
Het International Grains Council (IGC) kwam gisteren met de nieuwe oogst- en verbruiksprognoses. De wereldtarweoogst in de juli-editie is ongewijzigd gebleven ten opzicht van juni op 808 miljoen. Daarmee valt de tarweoogst overigens 8 miljoen ton groter uit dan een seizoen eerder. De consumptie van tarwe laat zelfs een nog grotere stijging zien ten opzichte van vorige seizoen met 12 miljoen naar 814 miljoen ton. Daarmee blijft de verwachte vraag naar tarwe in de nieuwe raming van het IGC gelijk aan vorige maand.
De totale graanoogst in seizoen 2025/26 wordt door het IGC geschat op 2.376 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton lager dan in juni. Het verbruik is juist naar boven bijgesteld van 2.373 miljoen ton in juni naar 2.376 miljoen ton deze maand. De consumptie is daarmee gelijk aan de productie.
Regen heeft voors en tegens
In West-Europa is het enkele dagen droog maar daar komt verandering in volgens de weerberichten. In de loop van het weekend komen er buien en voor volgende week wordt wisselvallig weer voorzien. Voor de gewassen als aardappelen, bieten en maïs, die nog even moeten groeien is dat wel lekker. Voor de graanoogst zijn deze berichten minder gunstig. Een week met droog weer had tarwe- en gersttelers beter uitgekomen.
In Rusland is de gemiddelde exportprijs voor tarwe naar het hoogste niveau in circa anderhalve maand gestegen. Dat komt vooral door een trage voortgang van de oogst in het land. Toch waarschuwen enkele analisten dat die opleving van korte duur zou kunnen zijn. Het Kremlin zou namelijk de ambitie hebben om meer tarwe in Azië af te zetten. Het beproefde recept om ergens een voet tussen de deur te krijgen, is verlagen van de prijs. Het nieuws uit Rusland had overigens meer effect op de handel in Amerika dan op Europa.
Lokale droogte
In de VS en Canada hebben ze in de zomertarwegebieden geen last van regen. Sterker nog, het is daar droog. Dat is voor de ontwikkeling van de gewassen in de laatste fase van het groeiseizoen minder gunstig. Enkele lokale bronnen berichten over een waarschijnlijk gemiddelde oogst die eraan komt. Om de volle potentie van de zomergranen te benutten zou er eigenlijk nog wat regen nodig zijn.
Op de Amerikaanse Cornbelt zien we wat gele plukjes in de droogtemonitor. Dat is nog niet iets om je zorgen over te maken. Het gewas staat er over het algemeen netjes op. Op de iets langere termijn tot aan begin augustus wordt een warmer en droger weertype voorspeld in vooral de westelijk Cornbelt. Dat zou het zetten van de kolven nadelig kunnen beïnvloeden volgens verschillende bronnen.