De cacaomarkt staat momenteel behoorlijk onder druk. Het sentiment is vrij negatief. Door de lagere verwerking krijgen de dalende productiecijfers weinig grip op de markt. Opmerkelijk genoeg staat de prijs van cacaopoeder in de Verenigde Staten op een recordhoogte, waardoor de prijzen in Europa en de VS steeds verder uit elkaar beginnen te lopen.
Op 30 juni noteerde de ICE in Chicago $9.000 voor cacao. Omgerekend kwam de prijs in Londen lager uit, op $8.428,20, wat 6,4% minder is dan in de Verenigde Staten. Op 15 juli was de prijs in Chicago met 12,8% gedaald tot $7.884. In Londen nam de prijs af met 17,9% tot $6.920,29. Het verschil tussen beide markten is daarmee opgelopen tot 12,2%.
De voornaamste reden voor de dalende prijzen is een duidelijke afname van de vraag naar cacao. In Maleisië, een belangrijk verwerkingsland voor Azië, werd 22% minder cacao verwerkt. Maleisië is de op een na grootste verwerker van de grondstof. Dat is een aanzienlijke tegenvaller, aangezien de vraag in Azië eerder dit jaar met slechts 3,4% bleek te zijn gedaald, terwijl de markt had gerekend op een daling van 7%.
Aanbod daalt ook
Het sentiment rond het aanbod blijft ondertussen negatief. Volgens marktdeskundigen zullen de opbrengsten in het contractseizoen 2025/26 in de vier belangrijkste productielanden opnieuw met 10% dalen. Deze landen zijn Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor meer dan twee derde van de wereldwijde cacaoproductie.
In het belangrijkste productieland, Ivoorkust, is de sterfte van cacaobloemen met 15% tot 20% toegenomen. Deze daling komt boven op de al zwakke resultaten van de afgelopen jaren. Vijf jaar geleden produceerde Ivoorkust nog meer dan twee miljoen ton cacao, terwijl de verwachte productie dit seizoen op 1,6 miljoen ton ligt. De verwachting is dan ook dat de opbrengsten dit jaar verder zullen afnemen.
Lage vraag leidend
Ondanks de dalende productie wordt voor het seizoen 2025/26 een overschot van 200 miljoen ton verwacht. De markt kijkt gespannen uit naar de publicatie van wereldwijde data, die in de komende week wordt verwacht. Een teken dat de verwerking begint af te nemen, is de recordprijs voor cacaopoeder. Terwijl de prijs van de grondstof daalt, blijft de prijs van cacaopoeder in de Verenigde Staten dicht bij een recordhoogte, zo rapporteert Bloomeberg.
De daling is het gevolg van een krap aanbod. Daarnaast steeg de prijs ook door de sterke toename van de vraag naar cacaoboter. Omdat ook dit product aanzienlijk in prijs is gestegen, kiest de sector in de Verenigde Staten ervoor om het gedeeltelijk te vervangen door plantaardige oliën. Aangezien dit ten koste gaat van de smaak, zien bedrijven zich genoodzaakt om meer cacaopoeder te gebruiken. Dit leidt tot een aanzienlijke prijsstijging. Sinds het begin van het jaar is de prijs van cacaopoeder zelfs met 16% gestegen. Als gevolg van deze prijsdruk hebben Mars en Hershey aangekondigd hun repen te verkleinen. De situatie verklaart waarom de prijzen in de Verenigde Staten en Europa steeds verder uiteenlopen.