Sirozy / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Vleeskuikenprijs stijgt door lagere importen

11 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De slachtprijs van vleeskuikens is de laatste weken gestegen. Met de start van het nieuwe jaar is de vraag naar pluimveevlees toegenomen, terwijl er juist minder varkens en rundvlees wordt geconsumeerd. Daarnaast is de afzet vanuit Oost-Europa zwak en zijn er voorzichtige tests met een vaccin voor vogelgriep.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijs van vleeskuikens noteert met de aanvang van het nieuwe jaar weer wat hoger. Sinds week 2 worden vleeskuikens voor €1,06 verhandeld. Dat is een verhoging van 4 cent sinds week 51.

De start van het nieuwe jaar is in de regel gunstig voor de pluimveevleesmarkt en dat is dit jaar niet anders. Tijdens de feestdagen verkopen vooral rund- en varkensvlees goed. Na oud en nieuw kiezen mensen er echter voor om te bezuinigen op hun boodschappen en dat komt de pluimveevleesmarkt overwegend ten goede.

Inmiddels zijn er duidelijke signalen dat ook dit jaar kip het stokje van rund- en varkensvlees weer overneemt en dat is terug te zien in de noteringen. Vion heeft als de slachtprijs van varkens met zes cent verlaagd. Compaxo, Westford en Van Rooi hebben er reeds voor gekozen om het voorbeeld te volgen. Al is de notering van Vion wat verraderlijk. Op het eerste oog lijkt er een daling van 23 cent te zijn. Sinds het nieuwe jaar noteert Vion de slachtprijzen echter exclusief btw, waar dat voorheen altijd inclusief btw was. Dit verklaart het verschil van 15 cent. De rundvleesprijs heeft in week 52 eerder een stap naar beneden gezet, zo blijkt uit de notering van de Vee en Logistiek.

Daarnaast is de prijsdruk uit Oost-Europa beperkt. Uit Polen komt er minder pluimveevlees binnen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste verlopen de handelsstromen moeizaam omdat het verkeer in Duitsland geregeld stilstaat vanwege de boerenprotesten in Duitsland. Ingewijden in de markt vertellen dat leveringen flink vertraagd zijn. Ten tweede is het importeren van pluimveevlees niet aantrekkelijk, aangezien de prijzen fors boven de Nederlandse liggen. In Polen liggen de slachtprijzen van vleeskuikens afhankelijk van de regio tussen de €1,08 en €1,15. Zelfs importeren aan de onderkant van de Poolse markt is niet aantrekkelijk. Als de vraag sterk blijft, mag het dan ook niet verbazen als de slachtprijzen weer wat toenemen. Zeker als het aanbod nog wat afneemt door vogelgriep.

Ook uit Oekraïne is de prijsdruk beperkt. De vleesprijzen liggen maar liefst 10% hoger, waardoor de prijzen hoger zijn dan die van gangbare Nederlandse vleeskuikens. Dat heeft alles te maken met vogelgriep. In de markt is te horen dat de volumes in landen als Brazilië en Rusland onder druk staan. Daardoor is de prijs op de wereldmarkt, waarop Oekraïne in tegenstelling tot spelers in de EU zeer actief is, fors hoger. In de markt is te horen dat Europese landen een ongebruikelijk hoge afzet naar derde landen kennen.

Vaccinatie vogelgriep start voorzichtig.
In Nederland wordt volop getest met verschillende vaccins. Het gaat vooralsnog om veldonderzoek van verschillende typen vaccins van de Wageningen Universiteit om erachter te komen welke vaccins het meest effectief blijken. Vragen over die effectiviteit gaan op het moment rond op de markt. Bij een eendenbedrijf in Notre-Dame-de-Riez in het Franse departement Vendée kon de vaccinatie van alle eenden een uitbraak niet voorkomen. Dit komt overigens niet als een totale verrassing. De vaccinatie verkleint de kans op besmetting, maar kan uitbraken niet volledig voorkomen. De verwachting is dan ook dat ook bij een doorbraak aanvullende hygiënemaatregelen blijven gelden.

In de gangbare vleeskuikenhouderij is daarnaast scepsis over de vraag in hoeverre vaccinatie uitkomst biedt. Het vaccineren van vleeskuiken zou namelijk te duur zijn voor de vleeskuikenhouderij. In de legveehouderij is dat anders. Omdat legkippen ongeveer vijftien tot achttien maanden mee moeten gaan, is het wel aantrekkelijk om legvee in te enten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden