Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Blauwtong zet de toon op de rundvleesmarkt

28 September 2023 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs is de laatste weken gezakt tot onder de laagste notering sinds de eerste week van 2022. De daling is het gevolg van een groter slachtaanbod. Hoewel er ook sprake is van een seizoenspatroon, geven vleeshandelaren aan dat een uitbraak van blauwtong ook het aantal slachtingen omhoog duwt.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundvleesprijs is wederom gedaald. In week 37 daalde de prijs van u-kwaliteit rundvlees tot €4,63 per kilo. Sinds dien stagneert de prijs.

Hoewel de rundvleesprijs op het moment al laag is, verwachten ingewijden in de markt dat er nog een stap naar beneden volgt. De prijsdruk ontstaat door een groeiend aanbod, want volgens ingewijden in de markt kiezen boeren ervoor hun runderen preventief te slachten vanwege de verschillende uitbraken van blauwtong.

Het virus lijkt snel om zich heen te grijpen. Inmiddels zijn er op zijn minst 137 besmettingen aangetroffen in vijf provincies, zo blijkt uit berichtgeving van dinsdag 26 september. Het gaat om besmettingen bij zowel schapen als runderen. Dat mag overigens niet verbazen, want blauwtong wordt niet verspreid door dier-op-dier contact, maar door steken van de knut (een soort mug). Deskundigen denken dat het virus zich eind november door heel Nederland heeft verspreid.

Omdat dieren elkaar niet kunnen besmetten zijn ruimingen niet nodig. Toch lijkt er sprake van lichte paniek, omdat tegen besmettingen door muggen geen voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. Het effect is dat rundveehouders die van plan zijn om hun koeien naar de slacht te brengen, de beslissing naar voren hebben geschoven. Daarnaast komen er berichten uit de markt dat de handel in levende kalveren verstoord raakt. Rundveehouders lijken ervoor terug te schrikken om extra vee te plaatsen. Het gevolg hiervan is een prijsdaling van €10 voor nuka's (pas geboren kalveren). Een week eerder zagen we dezelfde prijsontwikkeling.

Extra aanbod
Volgens ingewijden in de markt worden door de ziekte extra runderen naar de slacht gebracht. Tot de zomervakantie werden gemiddelde gezien 10.000 runderen per week geslacht. Na de eerste meldingen begin september steeg het slachtcijfer tot 10.902 runderen en in week 37 werden 11.014 runderen geslacht. Data van vorige week (week 38) is nog niet beschikbaar, maar de verwachting heerst dat het slachtcijfer verder toeneemt.

Het slachtcijfer zelf zegt overigens niet alles, aangezien de cijfers redelijk in lijn liggen met een gebruikelijk seizoenspatroon. In het najaar ligt de melkproductie het laagst, waardoor het rendabeler is dan anders om een koe naar de slacht te brengen. In dat opzicht lijkt de ontwikkeling in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Toch sluiten deze verklaringen elkaar niet uit. Al het heel het jaar is het slachtcijfer aan de hoge kant. Daardoor is het mogelijk dat de gebruikelijke slachtpiek dit jaar wat wordt gedempt. In dat geval zorgt de virusuitbraak ervoor dat het slachtcijfer weer in de verwachte bandbreedte valt. Een lager dan gemiddeld slachtcijfer in de weken voor de eerste besmetting zouden hierop kunnen wijzen.

Volgens ingewijden in de markt kan op dit verhoogde slachtcijfer op de (middel)lange termijn juist voor stijgende prijzen zorgen. Slachterijen zien een risico op schaarste, omdat er na het grote slachtverkeer simpelweg minder vee beschikbaar is. Een eerdere beweging zagen we dit jaar in de Verenigde Staten. In dat land werd extra vee naar de slacht gebracht vanwege extreme droogte. Het gevolg bleek lagere prijzen op korte termijn. Na enkele maanden kwam de situatie echter als een boemerang in het gezicht van de vleesmarkt terug, en bereikte de Amerikaanse rundveestapel de laatste stand sinds 1962.

Koelvoorraden in balans
Ondanks het grotere aanbod blijven de vleesvoorraden in balans. Volgens ingewijden in de markt maken supermarkten gebruik van de situatie om te stunten met rundergehakt. Zo heeft Albert Heijn recent rundergehakt in de bonus aangeboden. Daarop volgde ook Hoogvliet en Jumbo. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden