Mosa Meat

Nieuws Vlees & Eiwit

Mosa Meat naar Singapore met kweekhamburger

9 Mei 2023 - Linda van Eekeres

De kweekvleesburger van Mosa Meat is klaar voor marktintroductie. Het Nederlandse kweekvleesbedrijf gaat de productie van kweekhamburgers opschalen en wil daarmee eerst de Singaporese markt op. Singapore en Israël zijn vooralsnog de enige landen waar de verkoop van kweekvlees is toegestaan.

Mosa Meat neemt komende maand een nieuwe productiefaciliteit van 2.760 vierkante meter in gebruik in Maastricht. Gisteren (maandag 8 mei) werd de nieuwe productiefaciliteit officieel geopend. Het gaat om de vierde productie-unit van Mosa Meat, samen goed voor 7.340 vierkante meter. Met de nieuwe faciliteit kan het kweekvleesbedrijf de productie volgens CEO Maarten Bosch opschalen naar honderdduizenden hamburgers per jaar. Medeoprichter Mark Post zegt in een verklaring dat toen ze tien jaar geleden begonnen ze al voorspelden dat het tien jaar ging duren om een product te ontwikkelen. "Nu, bijna exact tien jaar later hebben we een consumentenproduct dat we in grotere hoeveelheden kunnen gaan maken en dat we, in afwachting van goedkeuring van regulerende autoriteiten, kunnen gaan serveren aan consumenten in Singapore."

Geen aanvraag voor goedkeuring
Mosa Meat-CEO Maarten Bosch zegt: "De faciliteit is ontworpen om mee te groeien wanneer de vraag toeneemt met goedkeuring van regulerende autoriteiten en het betreden van regionale markten, tot honderdduizenden kweekhamburgers per jaar. En in combinatie met onze contract manufacturer in Singapore zelfs veel meer." Mosa Meat heeft nog geen aanvraag gedaan bij de de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), maar uit de woorden van de topmannen valt op te maken dat dat niet lang meer duurt. Er heeft tot nu toe niet één kweekvleesproducent een aanvraag gedaan, liet EFSA onlangs weten aan Foodbusiness. De standaardprocedure van de EFSA voor nieuwe voedingsmiddelen is negen maanden, maar kan langer duren als er de autoriteit aanvullende informatie wil.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Analyse Vlees & Eiwit

Eiwittransitie blijkt gebaat bij minder communicatie

Interview Miek Schlangen

'Structuur vleesvervangers kan stukken beter'

Nieuws Vlees & Eiwit

Frans verbod plantaardige vleesnamen uitgesteld

Nieuws Vlees & Eiwit

Veganuary garandeert niet langer succes op vegamarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden