Ralf Liebhold / Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Duitse vleesbranche reorganiseert door krimp

2 Mei 2023 - Matthijs Bremer

Verschillende Duitse vleesconcerns zette de laatste maanden een flinke stap terug. Het ene na het andere Duitse vleesconcern kondigt reorganisaties en sluitingen van slachtlocaties aan. Steeds vaker laten Duitsers vlees een dag staan, waardoor de consumptie de laatste vijftien jaar flink afnam. Maar ook aan de aanbodzijde loopt de productie steeds vaker spaak.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende Duitse slachthuizen kondigden het laatste half jaar reorganisaties aan. Zo besloot Danish Crown begin dit jaar een slachtlocatie met tweehonderd medewerkers in het Duitse Boizenburg te sluiten en ook verlaagde de coöperatie haar slachtcapaciteit in Bremen met 40%. Ook Vion besloot zijn activiteiten bij onze oosterburen te reorganiseren. De Brabantse vleesgigant sloot in december 2022 verschillende Duitse uitbeenlocaties. Ook Duitslands grootste slachthuis wist de dans niet te ontspringen. Tönnies koos ervoor zijn shifts in te korten en kondigde aan een van zijn rundveeslachterijen te sluiten.

Dalende vleesconsumptie raakt vooral varkensvleesmarkt
De reorganisaties zijn met name toe te schrijven aan een dalende Duitse vleesconsumptie. In 2022 at de Gemiddelde Duitser zo'n 62,4 kilo vlees. In 2022 daalde de consumptie tot 52 kilo, een afname van 16,7%. Vooral tussen 2021 en 2022 kozen Duitsers ervoor minder vlees te eten. In dat jaar daalde de Duitse vleesconsumptie met maar liefst 7,5% tot 52 kilo. Hoewel Duitsland vergeleken met andere Europese landen relatief veel vegetariërs kent, ontstond de daling vooral omdat steeds meer mensen hun vlees een of meerdere dagen in de week laten staan. In 2022 noemde maar liefst 55% van alle Duitsers zichzelf flexitariër.

De rundvleessector ziet de consumptie met gemiddeld 13% afnemen. In 2017 werd de hoogste Duitse rundvleesconsumptie gemeten. In dat jaar at de gemiddelde Duitser 10 kilo rundvlees. In 2022 daalde de consumptie met 8,7%. Een stevige daling, maar de voornaamste klappen vallen bij het traditioneel geliefde varkensvlees. In 2007 lag de Duitse varkensvleesconsumptie op zijn historische hoogtepunt. Dat jaar at de gemiddelde Duitser 40,5 kilo op basis van het slachtgewicht. In 2022 lag de varkensvleesconsumptie maar liefst 28,4% lager. In dat jaar at de gemiddelde Duitser nog slechts 29 kilo varkensvlees, zo blijkt uit cijfers van de Bundesinformationszentrum Landwirtschaft. In dezelfde periode daalde de Duitse rundvleesconsumptie van 8,9 kilo naar 8,7 kilo.

Krimp veestapel versnelt trend
Overigens zorgt niet alleen krimpende consumptie voor een lagere productie. Ook de steeds strengere Duitse milieuwetgeving zet de vleesproductie onder druk. Onder meer de Duitse rundvleesproductie werd hierdoor een stuk harder geraakt dan de consumptie. Tussen 2012 en 2022 daalde de Duitse rundveestapel van 1,5 miljoen stuks rundvee naar ongeveer 11 miljoen runderen, een afname van 26,7%. Met name in 2022 kromp de Duitse rundveestapel hard. Vorig jaar daalde het aantal runderen met om en nabij 12%. Dit resulteerde in een afname van het aantal slachtingtingen van 7,8%. Daardoor ontstond een overschot aan verwerkingscapaciteit.  

Ook het varkensaanbod loopt structureel terug. Traditioneel lag de maximale slachtcapaciteit in Duitsland rond de 1 miljoen varkens per week en werden in een normale week tussen de 800.000 en 950.000 varkens geslacht. Sinds 2020 neemt het aantal slachting vrij sterk af. In 2022 lag het slachtrecord net onder de 850.000 slachtingen en bewoog het slachtcijfer in een gemiddelde week tussen de 700.000 en 800.000.

Overigens lijkt de bodem op het moment nog niet in zicht. Sinds begin 2023 lijkt de Duitse varkensvleessector nog een lagere versnelling te hebben gevonden. Tot nu toe vinden gemiddeld gezien tussen de 700.000 en 750.000 slachtingen plaats. Ook het slachtrecord is in 2023 een stuk lager dan voorgaande jaren. Tot nu toe werden niet meer dan 747.000 varkens geslacht. In voorgaande jaren piekten het slachtcijfer in het voorjaar altijd wel minimaal een keer rond de 850.000 slachtingen.   

Toch weet een productgroep de dans te ontspringen. De pluimveevleessector maakt namelijk nog een langzame, maar gestage groei door. In 2007 at de gemiddelde Duitser nog 10,8 kilo pluimveevlees. In 2022 groeide de consumptie en vreemd is dat niet. Veel consumenten proberen minder vlees te eten om bij te dragen aan een lagere ecologische voetafdruk. Omdat pluimveevlees door consumenten als minder belastend voor het milieu wordt gezien dan rund- en varkensvlees, kiezen steeds meer Duitsers ervoor om wat vaker kip te eten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden