Danish Crown

Analyse Vlees & Eiwit

Geen pijl te trekken op strategie Danish Crown

4 April 2023 - Matthijs Bremer

Danish Crown boekte een recordomzet en winst in 2021/22, maar toch is het bedrijf niet tevreden. De varkenssectie presteerde onder niveau. Het bedrijf lijkt zeer gemotiveerd om het mindere resultaat te tackelen, al is er in de strategie weinig lijn te zien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op het eerste oog gaat het goed met Danish Crown. Het bedrijf zag zijn omzet in boekjaar 2021/22 met 10% toenemen tot €8,6 miljard en ook de winst steeg met 3% tot een recordbedrag van €388 miljoen. Toch is het bedrijf niet tevreden met het resultaat. De winst wordt namelijk voornamelijk behaald bij de rundvleestak. In de krappe rundvleesmarkt waren de prijzen in 2022 namelijk hoog.

Ondertussen blijken de resultaten van de varkenssectie van het bedrijf  zwakker dan verwacht. Met name het opdrogen van de exporten naar China speelde het bedrijf parten. De Chinese varkensstapel was na jaren van uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (APV) in 2022 namelijk weer op niveau. Daarnaast viel de vraag vanwege de lockdowns lager uit. 

Om de tegenvallende resultaten in de toekomst te voorkomen kondigde Danish Crown verschillende reorganisaties aan. Op jaarbasis is Danish Crown van plan €53,8 miljoen te bezuinigen door 150 banen in het Deense kantorenbestand te schrappen. Medio september 2022 werden daarnaast 350 uitbeners ontslagen.

Ook in de traditioneel sterke markt Duitsland heeft het bedrijf het moeilijk. Sinds 2021 nam de Duitse vleesconsumptie namelijk met 4,2 kilo af tot 52 kilo per persoon per jaar. Ook produceren wordt in Duitsland moeilijker omdat er minder vee beschikbaar is. In 2022 daalde de Duitse varkensvleesproductie met 9,8% ten opzichte van 2021 en in de zelfde periode kromp de rundvleesproductie met 8,2%. Door de krimpende consumptie en het dalende slachtcijfer sloot Danish Crown in Duitsland een uitbeenfabriek met tweehonderd medewerkers.

Investeringen
Toch is het moeilijk om een duidelijke strategische lijn te vinden. Het bedrijf lijkt met name op individuele marktkansen in te springen. Terwijl Danish Crown in het eigen vet snijdt, investeert het ook grote bedragen in nieuwe faciliteiten. Zo breiden ze hun activiteiten in Groot Brittannië uit. Het vleesconcern ziet een kans in het veranderende Britse eetpatroon. Door inflatie kiezen steeds meer consumenten voor worstjes en bacon in plaats van hele delen vlees. Het bedrijf startte eind vorig jaar met de bouw van een productiefaciliteit ter waarde van £100 miljoen ten noorden van Manchester. In het nieuwe pand wordt ruim driehonderd man personeel aangenomen.

Daarnaast investeert het bedrijf ook in extra productiecapaciteit in eigen land. Danish Crown neemt per 1 april een productiefaciliteit van de failliete rundvleesslachterij Skare Meat Packers over, het bedrijf dat de financiële problemen bij Gosschalk veroorzaakte. De CEO van de varkensunit van Danish Crown Søren Eriksen geeft aan dat de verkoop van de faciliteit een buitenkans was. Danish Crown wilde al langer investeren in een nieuwe Deense faciliteit. Met de aanschaf bespaart het bedrijf tijd en geld, want nieuwbouw zou meer moeite vergen. In de nieuwe faciliteit wil Danish Crown nieuwe producten ontwikkelen voor de Europese markt. De Deense slachterij wil onder meer zijn portfolio diversifiëren met kant- en-klaarmaaltijden. Zo hoopt het bedrijf vlees tegen hogere winsten te kunnen verwaarden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden