Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt in de ban van perikelen Gosschalk

23 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs is op het moment stabiel, maar op de markt rommelt het. Handelaren en veehouders geven aan dat de financiële problemen bij Gosschalk flink nagalmen. Handelaren houden leveringen aan het bedrijf uit angst voor wanbetaling af en de extra runderen verdelen zich over de rest van de markt. Ondertussen geven ingewijden in de markt aan dat de verkoop van halalvlees op het moment terugloopt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen op de rundvleesmarkt blijken op het moment behoorlijk stabiel. Volgens Vee & Logistiek Nederland wordt rundvlees sinds week 7 voor €5,03 verhandeld.

Dat de handelsprijzen op het moment amper bewegen, betekent niet dat het er op de rundvleesmarkt rustig aan toe gaat. Bij een rondgang van Foodbusiness onder ingewijden in de rundvleesmarkt komt naar voren dat de financiële problemen van Gosschalk voor flink wat onrust op de rundvleesmarkt zorgen.

Gosschalk kwam in liquiditeitsproblemen door onverzekerd handelsverkeer met het failliete Skare Meat Packers. Het Deense bedrijf kon niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen nadat de Deense Voedsel en Warenautoriteit een recordhoeveelheid vlees in beslag nam. Daardoor werden veel leveranciers van het Deense slachthuis niet uitbetaald. In januari maakte de VanDrie Group bekend het kwakkelende slachthuis over te nemen. Maar na de bekendmaking van de liquiditeitsproblemen bleek VanDrie niet bereid om extra geld in de noodlijdende onderneming te steken.

Handelaren wachten af
Handelaren zijn op het moment bang dat een situatie zoals bij Skare ook bij Gosschalk onstaat. Daarom is de bereidheid om handel te drijven met de slachterij tot een dieptepunt gedaald. Ingewijden in de markt geven aan dat het bedrijf hun runderen boven de normale marktwaarde moet inkopen. In de markt heerst het sentiment dat de hogere prijzen vooral de angst voor wanbetaling bevestigen. Daardoor is het op het moment heel moeilijk voor het bedrijf om runderen in te kopen.

Volgens ingewijden in de markt vinden de runderen die normaal naar Gosschalk zouden gaan hun weg naar andere slachterijen. Daardoor lijkt een stijging van de rundvleesprijs achterwegen te blijven. Al nuanceert één handelaar deze constatering. Het is namelijk niet zo makkelijk om de slachtcapaciteit snel uit te breiden. Personeelstekorten blijven de markt domineren en goedkeuring van het NVWA om ook maar een uur extra te slachten blijkt niet eenvoudig.

Inmiddels heeft zich een nieuwe koper bij Gosschalk gemeld. Veevoerfabrikant Fuite blijkt de noodlijdende slachterij over te willen nemen. Daarmee breidt het bedrijf zijn vleestak uit. In 2021 kocht Fuite slachterij Beernink en daarnaast beheert het veevoerbedrijf een uitsnijderij in Almere. Vooral inkopers houden hun hard vast en hopen erop dat de deal doorgaat. Als de overname uitblijft en Gosschalk alsnog failliet gaat, zou er wel eens krapte op de markt kunnen ontstaan. Het zou namelijk wel eens maanden kunnen duren voordat Gosschalks concurenten de extra volumes kunnen overnemen. 

Verkoop halalvlees loopt terug
Daarnaast komen er geluiden uit de markt dat de verkoop van halalvlees is gedaald. Volgens handelaren is de doelgroep door inflatie niet meer in staat om zoveel vlees te kopen als ze gewend zijn. Het nieuws is opmerkelijk aangezien het meeste halalvlees bij relatief goedkope halalslagers wordt verkocht.

Vaak is de consumentenprijs bij de halalslager ongeveer 50% lager dan vlees in de supermarkt. Het zou voor de hand liggen dat supermarktbezoekers door de hoge vleesprijzen eerder naar de halalslager omrijden. Maar ingewijden in de markt hebben een verklaring. Handelaren denken dat prijsbewuste consumenten die geld willen besparen door bij een halalslager te winkelen ook makkelijker overstappen op goedkopere soorten vlees zoals pluimveevlees.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden