Shutterstock

Nieuws Overname

Vleesbedrijf Gosschalk vindt nieuwe koper

16 Maart 2023 - Redactie Foodbusiness

Niet de VanDrie Group, maar Gebroeders Fuite uit Genemuiden neemt de nagenoeg failliete slachterij Gosschalk uit Epe over. Dit bevestigen bronnen en is tevens per brief door Gosschalk aan haar leveranciers medegedeeld. Daarmee dient een verrassende nieuwe koper zich aan, hoewel de overname niet onlogisch is als je op de situatie inzoomt.

Met dochteronderneming Fuite Veal heeft de veevoerfabrikant immers een eigen kalverintegratie. Dit bedrijf had eerder al een kalverslachterij in Amsterdam en later in het Twentse Tubbergen. Beide keren was dat geen succes en werden de activiteiten gestaakt. Met overname van Gosschalk mikt Gebroeders Fuite dus op een nieuwe kans in de slachterijwereld. In 2021 kocht Fuite ook al slachterij Beernink in Oldenzaal, waar een deel van eigen de kalveren wordt verwerkt. Wekelijks kunnen daar tot 1.500 kalveren worden geslacht. Fuite Veal exploiteert tevens een uitsnijderij in Almere.

Met de aanschaf van Gosschalk heeft Fuite ook de slacht weer volledig in eigen hand. Op dit moment wordt dat deels ondergebracht bij de VanDrie Group, die eerder nog een intentieverklaring had om Gosschalk over te nemen. Door acute geldproblemen bij Gosschalk, vanwege een faillissement van een Deense afnemer, werd die intentieverklaring gisteren ontbonden. Gosschalk gaf daarbij aan in een vergevorderd stadium van onderhandelingen te zijn met een nieuwe koper zonder in details te treden. De VanDrie Group zou de financiële gaten niet willen dichten, alvorens de deal zou goedgekeurd zijn door de mededingautoriteiten. Gebroeders Fuite ziet dat klaarblijkelijk wel zitten, hoewel het naar verluidt om betalingsachterstanden bij veehandelaren van ettelijke miljoenen euro's gaat. 

Hoe de overname er precies uitziet, is nog niet bekend. Aan haar leveranciers heeft Gosschalk meegedeeld dat de runderslachtingen voorlopig worden gecontinueerd. Of er bij Gosschalk in de toekomst ook varkens geslacht blijven worden of dat de focus wordt verlegd op kalveren en runderen, zal dus nog moeten blijken. Door alle tumult ligt de varkensslacht op dit moment nagenoeg stil. Ten slotte zullen ook de mededingingsautoriteiten nog groen licht moeten geven. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden