Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesprijs zakt tot onder de €5 per kilo

13 April 2023 - Matthijs Bremer

Na weken van stabiele prijzen is de rundvleesprijs onder de €5 gezakt. Door het aflopen van de paasdagen en tegenvallend weer, is de vraag naar rundvlees relatief laag. Daarnaast denken ingewijden in de markt dat de situatie bij Gosschalk de rundvleesprijs onder druk zet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na 6 weken van stabiele prijzen, is de rundvleesprijs gedaald. Tussen week 7 en week 12 was de slachtprijs van rundvlees €5,03 per kilo. Sindsdien heeft de rundvleesprijs twee keer een stap van 5 cent omlaag gezet. In week 14 was de rundvleesprijs gedaald tot €4,93.

Ingewijden in de markt vertellen tegen Foodbusiness dat de vraag onder inkopers op het moment laag is. Het lijkt erop dat supermarkten en grossiers op het moment moeilijker van hun vlees afkomen. Een reden voor de lagere vraag is het aflopen van de Paasdagen. Tijdens de paasdagen neemt de vraag naar rundvlees vaak iets toe. Hoewel vooral varkensvlees tijdens Pasen populair is, worden rond Pasen ook producten als rosbief en biefstuk vaker verkocht. Daarnaast zien ingewijden in de markt het weer als een bepalende factor voor de lagere vraag. Omdat het relatief koud is en het met name in rond de weekenden vaak regent, zijn veel terrassen nog altijd gesloten. Daarnaast zorgt het weer ervoor dat er dit jaar nog amper gebarbecued is.

Situatie rond Gosschalk stabiliseert
Ook denken ingewijden in de markt dat de perikelen bij Gosschalk voor een lagere prijs hebben gezorgd. Gosschalk kwam in betalingsproblemen na het faillissement van Skare Meat Packers. Omdat Gosschalk tegen een faillissement aan zat, durfden veel veehandelaren geen zaken met het bedrijf te doen. Daardoor kregen andere slachterijen een groter aanbod aan slachtrunderen te verwerken. Dit kan een aanleiding voor slachterijen een aanleiding zijn geweest om de prijzen te verlagen.

Op het moment lijkt de situatie rond Gosschalk tot rust te komen. Inmiddels lijkt Fuitten een grote stap te hebben gezet in de overname. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (ACM) is te lezen dat Fuiten een goedkeuring heeft gevraagd om Gosschalk volledig over te nemen. Hoewel de overname nog niet rond is, is het zeer waarschijnlijk dat de capaciteit van Gosschalk op korte termijn weer benut wordt. 

Ook het hoge slachtcijfer zorgt voor druk op de rundvleesprijs. Al bijna een half jaar is het slachtcijfer opvallend constant. Sinds week 35 worden er rond de 10.000 runderen per week  geslacht. Ook nam het aantal slachtingen toe. In week 8 werden 9.966 runderen geslacht. Tot week 11 steeg het slachtcijfer elke week, tot 10.413 per week. In week 12 daalde het slachtcijfer tot 10.211 runderen, een week later bereikte het slachtcijfer het hoogste punt van het jaar. In week 13 werden 10.525 runderen geslacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden