www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe staan vleesvervangers er in Europa voor?

11 April 2023 - Matthijs Bremer

Door de hoge inflatie hadden vleesvervangers het in 2022 in verschillende markten moeilijk. Toch groeit de Europese markt van vleesvervangers nog steeds, zo blijkt uit onderzoek van Nielsen dat The Good Food Institute recent publiceerde. Uit de data blijkt onder meer dat Europa een nieuwe grootste afzetmarkt heeft en dat Nederlanders per hoofd van de bevolking de meeste vleesvervangers eten.

Volgens verschillende analyses zitten vleesvervangers in zwaar weer. Met name in de Verenigde Staten maakt de categorie een enorme krimp door. In de algemene media wordt deze krimp vaak geduid als een wereldwijde trend, maar in de praktijk is de markt van vleesvervangers nog vaak een groeimarkt. Eerder publiceerde Foodbusiness dat de krimp van de Nederlandse markt veel kleiner is. Uit de dataset van Nielson blijkt dat de omzet op Europese markt in 2022 zelfs nog een groei van 3% doormaakte. Daarmee vlakt de groei van vleesvervangers wel af. Tussen 2022 en 2021 groeide de markt met 16%. Volgens het onderzoek werd er op de Europese markt zo'n €2 miljard aan omzet gedraaid. 

Inmiddels heeft Duitsland de positie als grootste markt voor vleesvervangers van Groot-Brittannië overgenomen. In Duitsland werd in 2022 voor €643 miljoen aan vleesvervangers geconsumeerd. In de traditioneel grootste markt van Europa, het Verenigd Koninkrijk, heeft de consumptie van vleesvervangers een waarde van €530 miljoen. Opvallend genoeg heeft de Nederlandse markt ongeveer 40% van de omvang van de Britste markt. In Nederland werd namelijk voor maar liefst €221 miljoen aan vleesvervangers geconsumeerd. Een opmerkelijk sterk resultaat aangezien de omvang Nederlandse bevolking ongeveer een kwart van de Britse bevolking bedraagt. 

Het mag dan ook niet verbazen dat Nederland op het gebied van de consumptie per hoofd van de bevolking met stip op één staat. De gemiddelde Nederlander gaf in 2022 een bedrag van €12,60 uit aan vleesvervangers. Na Nederland komen Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waar consumenten tussen de €7,50 en €8,50 uitgeven. In Denemarken en Duitsland wordt er gemiddeld gezien voor rond de €5 aan vleesvervangers geconsumeerd. In Zuid-Europa lijken vleesvervangers nog weinig voeten aan de grond te hebben. Opvallend genoeg voert het door traditie gedreven Italië de lijst aan. In dat land wordt gemiddeld €2,90 aan vleesvervangers uitgegeven.

Vraag of verkoopcijfers houdbaar blijken
Wel is het de vraag in hoeverre de huidige verkoopvolumes op peil blijven. In verschillende kernmarkten van vleesvervangers vallen verkoopcijfers vaak tijdelijk hoger uit nadat de productgroep bekendheid vergaart onder een breed publiek. In korte tijd groeit de groep die vleesvervangers uitprobeert van een kleine groep bewuste consumenten naar om en nabij de helft van de bevolking. De meeste consumenten die de productgroep in deze fase leren kennen, schrijven de hele categorie na slechts één teleurstellende ervaring af, zo blijkt uit verschillende consumentenonderzoeken.  

Een substantieel deel van de groei op de Europese markt lijkt het resultaat van de opkomst van vleesvervangers in Duitsland. Het is zeker niet ondenkbaar dat een groot deel van de Duitse routinekoper die recent voor het eerst met vleesvervangers in aanraking kwamen, teleurgesteld raken door een aantal producten van mindere kwaliteit. Als er geen stevige groei in een andere grote markt zoals Italië of Frankrijk ontstaat, zou de omzet in 2023 wel eens licht kunnen krimpen.

 
Dit artikel werd u gratis aangeboden door Foodbusiness.nl. Wilt u op de hoogte blijven van al ons nieuws over vlees, vleesvervangers en eiwitten? Met een Foodbusiness Vlees & Eiwit abonnement heeft u altijd en overal toegang tot het laatste nieuws, prijzen en noteringen.
>
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Analyse Vlees & Eiwit

Geeft de overheid impuls aan vleesvervangers?

Analyse Vlees & Eiwit

Krimp Britse markt voor vleesvervangers biedt kans

Analyse Vlees & Eiwit

Overstroming Brazilië raakt ook vleesketen

Nieuws Vlees & Eiwit

Duitsland schaalt flink op in aanbod vleesvervangers

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden