Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Italië verbiedt kweekvlees om 'cultuur te beschermen'

4 April 2023 - Matthijs Bremer

De Italiaanse regering heeft een wet voorgedragen die de verkoop van synthetisch voedsel verbied. Daarmee wordt onder meer de verkoop van kweekvlees in het land verboden. De boete voor de verkoop van synthetisch voedsel bedraag €10.000 tot €60.000.   

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voornaamste reden voor het verbieden van kweekvlees is het beschermen van de Italiaanse cultuur. Daarnaast speelt protectionisme een belangrijke rol. Met de wet wil Italië namelijk voldoen aan de eis van landbouwlobbyorganisatie Colderetti om 'de aanval van multinationale bedrijven op de eigen landbouw af te slaan'.

De regering van Giorga Meloni claimt dat de steun onder de bevolking breed gedragen is. Het voorstel zou gebaseerd zijn op een volksinitiatief met een half miljoen handtekeningen. Daarnaast geeft de Italiaanse regering aan dat het voorstel is onthaald door een aanhang van supporters met spandoeken.

Italië is lancering voor  
Met de nieuwe wet is Italië er vroeg bij. De verkoop van kweekvlees is in Europa namelijk nog niet toegestaan. Geen enkel kweekvleesbedrijf heeft namelijk het novel foods trajectory van de Europese Unie met succes doorstaan. Alleen in Singapore wordt kweekvlees al aan consumenten verkocht. Daarnaast heeft de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit (FDA) eind vorig jaar de eerste kweekvleesproducten goedgekeurd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden