Avebe

Interview David Fousert Avebe

'Met aardappeleiwit komen we heel dicht bij echt vlees'

9 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Bij de eiwittransitie en vleesvervangers wordt als snel gedacht aan producten als soja, veldbonen en lupine. De oude vertrouwde aardappel staat veel minder in de spotlights. Dat is niet terecht volgens David Fousert bestuursvoorzitter van Royal Avebe een Nederlandse coöperatie die aardappelen verwerkt tot onder andere aardappelzetmeel en aardappeleiwit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Avebe is naar eigen zeggen de grootste producent van plantaardig eiwit van eigen bodem. Hiervoor heeft de coöperatie niet één hectare extra grond nodig. Avebe heeft geen producten onder eigen naam in de winkelschappen liggen, maar is wel een belangrijke toeleverancier in de keten van plantaardige vlees- en zuivelproducten. De aardappelverwerker presenteert vandaag het jaarverslag. Een goede aanleiding voor Foodbusiness om het met David Fousert over Avebe en de ontwikkelingen in plantaardig eiwit te spreken.

De aardappelen als vleesvervanger. Hoe zit dat?
"Aardappeleiwit heeft een aantal unieke eigenschappen. Vooral qua textuur kunnen er met aardappeleiwit producten gemaakt worden die heel dicht in de buurt komen van vlees. Als Avebe hebben we samen met onze partners concepten ontwikkeld, zoals toepassing van aardappeleiwit en -zetmeel in vleesvervangers en plantaardige zuivelproducten zoals kaas en yoghurt. Avebe is daarbij leverancier van de grondstoffen die door andere bedrijven worden verwerkt tot het eindproduct. Iedereen moet doen waar hij goed in is en Avebe is goed in het verwerken van aardappelen tot zetmeel, eiwit en andere producten. We hebben geen ambities om zelf met plantaardig vlees de markt op te gaan. We gebruiken zetmeelaardappelen als basis voor hoogwaardige ingrediënten die hun weg vinden in onder andere vlees- en zuivelvervangers. Daarmee onderscheiden we ons in de markt en creëren we meerwaarde in de keten."

"Het Nederlandse klimaat is geschikt voor de aardappelteelt en onze boeren hebben de teelt in de vingers. De teelt heeft een vaste plaats in de Nederlandse landbouw en de Nederlandse boeren hoeven niet met vallen en opstaan een nieuwe teelt te ontwikkelen. De aardappelen die voor onze fabrieken in Nederland en Duitsland worden geteeld gaan niet ten koste van tropisch regenwoud. We merken dat daar in de keten behoefte aan is. De consument vraagt uiteindelijk om regionaal en duurzaam geproduceerde producten."

Welke rol wil Avebe spelen in de eiwittransitie?
"Avebe is de grootste producent van plantaardig eiwit in Nederland. Avebe is daarmee al een belangrijke speler op de plantaardige eiwitmarkt. We doen ons best dat voor het voetlicht te brengen maar zou nog breder bekend mogen worden. We hebben echt een goed verhaal te vertellen. Duurzaamheid zit in het DNA van Avebe. Als coöperatie is het in de eerste plaats onze verantwoordelijkheid meerwaarde te creëren voor onze ledentelers maar het één sluit het ander niet uit. Juist door de teelt bij de boeren en onze verwerkingsprocessen te verduurzamen creëren we ook meerwaarde verder in de keten. Je moet daarvoor niet wegkijken. Alle schakels in de keten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

De landbouw in Nederland ligt flink onder vuur. Worden jullie daarin meegetrokken?
"Wij zijn niet het probleem maar juist een onderdeel van de oplossing. Vanuit de politiek wordt aangestuurd op een meer plantaardige economie. Avebe is een partij die plantaardige alternatieven in huis heeft. We hebben het tot nu toe vooral over de vleesvervangers gehad, maar we hebben bijvoorbeeld alternatieven op basis van zetmeel voor producten die nu uit de petrochemie komen of grondstoffen voor biobased bouwmaterialen."

Ligt daar ook een uitdaging voor de politiek?
"De politiek moet volgens mij veel meer integraal naar verduurzaming in de keten kijken. En dat vertellen we ze ook. Een maatregel die misschien gunstig is voor de waterkwaliteit kan negatief uitpakken voor de CO2-vastlegging. Het is belangrijk dat nieuwe wet- en regelgeving goed onderbouwd is en integraal is bekeken. Neem als voorbeeld de lijst wintergewassen. Zetmeelaardappelen stonden daar in eerste instantie niet op terwijl we konden aantonen dat een afrijpend gewas zetmeelaardappelen na 1 oktober veel meer stikstof bindt dan een vanggewas dat voor 1 oktober kan vastleggen. We hebben wel hemel en aarde moeten bewegen het ministerie daarvan te overtuigen."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden