defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Ook Aldi en Lidl willen varken van Duitse origine

2 December 2021

De Duitse supermarktgroep Rewe gaf recent aan in de loop van komend jaar alleen nog maar varkensvlees van Duitse origine te willen verkopen. Zij krijgen nu steun van supermarktketens Aldi en Lidl in het land. Die ambiëren namelijk hetzelfde.

Het varkensvlees moet wel voldoen aan de zogenaamde '5xD'-eis. Dat houdt in dat de geboorte, opfok, afmest, slacht en verwerking in Duitsland moeten hebben plaatsgevonden. Aldi maakt begin deze week bekend zich aan te sluiten bij Rewe en toe te werken naar een assortiment varkensvlees dat aan deze eis voldoet. Bij de discounter wordt eerst het versschap omgezet. Lidl later in de week met een soortgelijke mededeling, maar voegde er aan toe ook het vleeswarenschap aan te willen passen.

Meerdere oproepen
De Duitse varkenssector verkeert in een zware crisis. De gebrekkige exportmogelijkheden, door de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest, en de invloed van het coronavirus hebben de keten op scherp gezet. De Duitse varkensvakbond (ISN) deed vanwege de kritische situatie al meermaals een oproep aan partijen om Duits vlees voorrang te geven. "De toekomst van de hele keten staat op het spel." Langzaam maar zeker lijken partijen nu bereid mee te werken aan deze oproep.

De Nederlandse varkenssector zal nauwlettend in de gaten houden welke gevolgen dit heeft. Hoewel de varkensvleesexport naar Duitsland al fors is afgenomen, hangen er wekelijks nog zo'n 8.000 Nederlandse slachtvarkens aan de Duitse haken. Voor de biggenexport is de Duitse markt wel nog zeer belangrijk. Gemiddeld vonden 70.000 biggen dit jaar een plek in een Duitse stal. Met de 5xD-eis in het vooruitzicht kunnen deze biggen in de toekomst niet meer geplaatst worden bij afnemers die zich aan de 5xD-eis conformeren.

Nieuws Aldi Duitsland

Aldi stopt met verkoop Braziliaans rundvlees

Nieuws Ontbossing

AH en Lidl doen Braziliaans rundvlees in de ban

Nieuws Maple Leaf Foods

Omzet Maple Leaf groeit, plantaardig stelt teleur

Nieuws Demonstratie

Klimaatgroepen willen eerlijke vleesprijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief