Brent olie

olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs stijgt deze week 'gewoon' weer verder

De prijs van olie heeft na de korte pauze in de stijging van vorige week weer een stap omhoog gezet. Lage opslagvolumes in een van de belangrijkste olieknooppunten van de Verenigde Staten de oorzaak van de hogere prijzen. 
Donderdag 10:00 uur
haven olie raffinaderij

Analyse Energie

Centrale banken zetten de toon op de oliemarkt

Rentebesluiten van de centrale banken hebben haast meer invloed op de oliemarkt dan de plannen van de OPEC. Toch moeten we de gevolgen van productiebeperkingen niet uitvlakken. Verder houdt Exxon vertrouwen in de markt voor benzine en diesel de komende jaren.
21 September 2023
mais

Marktupdate Grondstoffen

Aanbod staat centraal op de grondstoffenmarkt

De grondstoffenmarkt geeft tegenstrijdige signalen af. Vrije toegang van Oekraïense graan tot de EU blijft een heikel punt. Bij maïs is het minder het aanbod maar meer de vraag die de stemming op de markt maakt. In de oliemarkt zijn het Rusland en Saoedi-Arabië die een prijsrally lijken te veroorzaken.
18 September 2023
olie Olieplatform

Analyse Energie

Onenigheid tussen VS en OPEC+ over schaarste

De prijs van Brent-olie is deze week verder gestegen. Krapte op de markt zorgt op het moment voor hogere prijzen en volgens verschillende gerenommeerde instanties zal de situatie nog wel even voortduurden. Al lopen de schattingen van OPEC+ en het Amerikaanse Energie Agentschap (EIA) behoorlijk uiteen.
14 September 2023
olie

Analyse Energie

Oliemarkt in houdgreep Rusland en Saudi-Arabië

De olieprijs is deze week verder gestegen. Door optimisme over de Amerikaanse economie blijft de onderstroom op de oliemarkt positief, maar vooral het nieuws dat Saudi-Arabië en Rusland hun productietargets handhaven zorgt voor opwaartse prijsdruk. Daarnaast lijkt de groeiende export uit Venezuela voorlopig verstoord.
7 September 2023
soja - agri

Marktupdate Grondstoffen

Agrarische grondstoffen staan enigszins onder druk

Komt er een nieuwe graandeal? Die vraag is weer actueel nu Poetin en Erdogan vandaag daarover in gesprek gaan. De soja notering krijgt wat lucht. Analisten verwachten dat regen mogelijk nog een boost kan geven. Olie heeft de weg omhoog te pakken mede door gematigd positief nieuws uit China.
4 September 2023
olie

Analyse Energie

Optimisme geeft olieprijs zetje in de rug

Na de daling van vorige week steeg de prijs van olie deze week licht. Na maanden van malaise lijkt de markt iets meer vertrouwen te krijgen in de Chinese en Amerikaanse economie. Daarnaast gaan er geruchten rond dat Rusland en Saudi-Arabië hun lagere productietargets handhaven.
31 Augustus 2023
tarwe - food graan - food

Markt Starter Grondstoffen

Economie en het weer zetten toon in grondstoffen

De grondstofmarkten geven wisselende signalen af. Energie en valuta zijn in de ban van de economische ontwikkelingen. In de agrarische grondstoffen en de softs is het weer wat de trend bepaalt.
29 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox