Fritesprijs

frites patat patatje oorlog

Analyse Aardappelen

Fritesbakkers staan voor grote uitdagingen

Waar eerst het coronavirus tot hoofdbrekens leidde bij de aardappelverwerkende industrie, rolt de sector nu door naar een nog grotere uitdaging: de oorlog in Oekraïne. De vraag naar frites tot uitbreiding geleid. Een fijnmazig logistiek netwerk is van groot belang, voor zowel je aardappelen als voor andere grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van frites.
4 Maart 2022
frites

Nieuws Frites

Frituurbranche kan hoge energieprijzen niet aan

Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland klimmen de energieprijzen in rap tempo verder omhoog. Voor de frituurbranche is de situatie niet langer houdbaar. ProFri, de vereniging voor professionele frituurders, luidt daarom de noodklok en dringt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan op steunmaatregelen.
4 Maart 2022
frites Mayonaise

Nieuws Frites

Japan blijft stoeien met tekort aan frites

Het tekort aan fritesaardappelen in Japan houdt aan. Fastfoodketen McDonald’s zei eerder al zeker tot het einde van de maand geen grote of middelgrote porties frites te verkopen. Ook hash browns zijn sinds kort van het menu gehaald. Maar dit is niet de enige keten in Japan die problemen ondervindt. De onbalans in de logistieke keten is grotendeels verantwoordelijk voor het tekort aan frites.
20 Januari 2022
aardappelen kisten Agrifoto Lambweston

Nieuws Aardappelen

Lamb Weston verwacht dat fritesafzet blijft groeien

De vraag naar frites is goed en daar weet aardappelverwerker Lamb Weston van te profiteren. De netto-omzet oversteeg in het tweede kwartaal van het gebroken fiscale boekjaar ruimschoots de verwachtingen. Dat maakte het bedrijf donderdag 6 januari bekend. In een vooruitblik op de tweede helft verwacht het dat de netto-omzet boven de langjarige doelstelling blijft.
7 Januari 2022
frites Mayonaise

Achtergrond Frites

Coronasteun heeft geen effect op fritesprijs

Een deel van de aardappeltelers in België en Nederland kon gedurende de coronacrisis een beroep doen op de zogenaamde ‘coronasteun’. En steun was hard nodig, want de afzetprijzen kwamen op gegeven moment niet hoger dan €2 per 100 kilo. Heeft die steun uiteindelijk effect gehad op de marktprijzen voor bijvoorbeeld diepgevroren aardappelproducten? Wageningen University & Research moest het uitzoeken.
1 November 2021
frites

Analyse Fritesaardappelen

Fritesafzet groter dan voor de coronacrisis

De vraag naar frites is groot. Zo groot dat de wereldwijde export op een hoger niveau ligt dan voor de coronacrisis. Een en ander is nog niet terug te zien in de prijsvorming en dat is verrassend, zeker met de verwachte schaarste.
8 Oktober 2021
grondstofupdate

FB TV Grondstofupdate

Grondstofmarkten raken verder op drift

De agrarische grondstofmarkten waren de afgelopen dagen volop in beweging, zet Kees Maas, grondstofanalist van DCA, in zijn Grondstofupdate voor Foodbusiness uiteen.
18 Augustus 2021
frites

Achtergrond Frites

Omvat gezonder eetpatroon ook minder friet?

Precies één week geleden was het ‘World Fry Day’. Oftewel: de dag van de frietjes. Nederlanders zijn er gek op: van een ‘patatje-oorlog’, een ‘patatje met’ tot de tegenwoordig hippe zoete aardappelfrieten. Het gaat er allemaal wel in. Niet gek dus dat de teelt in ons land populair is in het bouwplan van akkerbouwers. Van alle akkerbouwteelten staat de aardappelteelt op de tweede plaats, na maïs. Toch zijn er steeds meer uitdagingen. Denk alleen al aan het gezonder wordende consumptiepatroon van consumenten. Worden de andere akkerbouwteelten daardoor interessanter?
20 Juli 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief