Shutterstock

Nieuws Frites

Japan blijft stoeien met tekort aan frites

20 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Het tekort aan fritesaardappelen in Japan houdt aan. Fastfoodketen McDonald’s zei eerder al zeker tot het einde van de maand geen grote of middelgrote porties frites te verkopen. Ook hash browns zijn sinds kort van het menu gehaald. Maar dit is niet de enige keten in Japan die problemen ondervindt. De onbalans in de logistieke keten is grotendeels verantwoordelijk voor het tekort aan frites.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Japan blijft stoeien met een tekort aan frites. Met name de belangrijke leveranciers in de Verenigde Staten en Canada kampen met problemen; denk aan de overstromingen in Vancouver afgelopen maand, waardoor de haven niet bereikbaar was. Fastfoodketen McDonald's moest daardoor medio december in Japan de verkoop van middelgrote en grote porties frites een halt toeroepen. Met de jaarwisseling zouden de frites weer op voorraad zijn. Vorige week meldde de keten echter dat dit niet haalbaar was. Eind januari op z'n vroegst moet er weer voorraad zijn.

De vraag is of dat haalbaar is, gezien consumenten in Japan aangeven dat nu ook hash browns niet meer beschikbaar zijn bij filialen van McDonald's. Frites en hash browns zijn gemaakt van dezelfde grondstoffen; er komt alleen een andere bereiding bij kijken. Wel laat het zien dat de het probleem wellicht groter is dan McDonald's in eerste instantie laat doorschemeren. De fastfoodketen geeft aan om de (import)routes komende tijd te spreiden en inkoopbronnen uit te breiden.

Niet alleen McDonald's kampt met problemen rondom het aardappeltekort. Hamburgerrestaurant Bikkuri Donkey heeft tot het einde van maand ook geen frites meer op het menu staan. De invoer vanuit de Europese Unie én Canada is vertraagd, als gevolg van de wereldwijde verstoringen in de logistieke keten. Fastfoodketens Mos Food Services en Kentucky Fried Chicken (KFC) verkopen nog wel frites, maar geven aan de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Die laatste keten heeft al wel fritesproblemen in Kenia.

België ervaart goede vraag
Dat de vraag naar fritesgrondstoffen zeer goed is, merken ze ook in België. Verwerkingslijnen draaien op volle kracht en de exportvolumes laten zien dat de verkoop is teruggekeerd naar het niveau van vóór de coronapandemie. Verschillende verwerkers en dealers kopen daarom actief grondstoffen in, aldus insiders. Zo zijn al overtollige hoeveelheden uit de contractlandbouw overgenomen. Het aanbod blijft wel beperkt, waardoor de prijzen op een relatief hoog niveau noteren. Voor Fontane en Challenger werd half januari €15 per ton betaald, voor Bintje €15 tot €17 per ton en Innovator kostte zo'n €17 tot €18 per ton.

Het zijn prijzen waar kopers in Oost-Europa en Afrika inmiddels wel hun twijfels bij hebben. Zij dreigen daarom uit te wijken naar Franse aardappelen, die net iets goedkoper zijn. In Duitsland verwachten ze tegelijkertijd dat de verkoopprijzen voor frituurgrondstoffen op de vrije markt de komende tijd nog wat verder kunnen stijgen. Ook door de risico's die nog altijd boven de markt hangen. Daarmee wordt gedoeld op personeelstekorten in fabrieken en logistieke verstoringen van het weg- en het scheepsvervoer.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden