Shutterstock

Opinie Thijs Geijer

De plastic puzzel in de voedingssector

24 Mei 2022 - Thijs Geijer1 reactie

Bevolkingsgroei en veranderende consumptiepatronen werken versterkend in de groei van het aantal verpakkingen. Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en consumenten hebben een deel van de oplossing in handen.

Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat Nederlanders per persoon ruim 1.500 stuks plastic voedselverpakkingen per jaar gebruiken. Gemiddeld zijn dat er vier per dag. Plastic draagt bij aan de houdbaarheid, voedselveiligheid en het gebruiksgemak en is mede daardoor het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen. De voedingssector heeft daarom ook een groot aandeel in het totale plastic gebruik. Van de in totaal ruim 500 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal die in Nederland jaarlijks op de markt komt, is ruim 40% bestemd voor voedingsmiddelen en dranken.

Aantal plastic voedselverpakkingen groeit
Wanneer er niets verandert, blijft het totale aantal plastic verpakkingen in Nederland stijgen. De bevolkingsgroei zorgt namelijk voor een toename van circa 100 miljoen stuks per jaar tot aan 2023. Daarnaast neemt het gebruik per persoon toe, omdat er meer voorbewerkte verse producten, kleine verpakkingen voor eenpersoonshuishoudens en gemaksproducten voor onderweg worden gekocht.

De sleutel voor verandering ligt deels in de handen van de consument. Als consumenten jaarlijks vijf plastic verpakkingen minder gebruiken, dan kan dit de groei van het aantal plastic verpakkingen stuiten. Voor een werkelijke krimp van het totaal is op zijn minst een daling van meer dan vijf stuks per Nederlander nodig. Om dat te bereiken, moeten consumenten een stukje gemak opgeven.

Voedingssector beschikt over oplossingen, maar die zijn niet volmaakt
Voedingsmiddelenproducenten en retailers kunnen op meerdere manieren toewerken naar minder plastic en betere plastic verpakkingen. Een vaak toegepaste manier is om steeds lichtere verpakkingen te gebruiken. Zo is het gewicht van sommige flessen in vijftig jaar met de helft gedaald. Verder liggen er mogelijkheden in het gebruik van gerecycled plastic in plaats van nieuw plastic, in de overstap naar bio-based plastic en de toepassing van herbruikbare verpakkingen. Daarnaast kunnen aanpassingen aan het ontwerp en het gebruikte soort plastic recycling bevorderen. Stuk voor stuk helpen deze manieren om de milieudruk van plastic te verkleinen en om de afhankelijkheid van olie en gas te verminderen.

Een ruime meerderheid van de respondenten in de ING Vraag van Vandaag (64%) geeft aan plastic als minst duurzame verpakkingsmateriaal te zien. Aan de andere kant worden glas en karton als meest duurzaam gezien, mede vanwege de langere traditie van gescheiden inzameling en het feit dat een groter deel uiteindelijk wordt gerecycled.

Ander materiaal lost problemen niet altijd op
Als het gebruik van plastic problemen met zich meebrengt, waarom kiezen voedingsfabrikanten dan niet vaker voor blik, karton of glas? Hoewel andere materialen soms een uitkomst kunnen bieden, lost een overstap vaak niet alle problemen op. Zo is voor een vergelijkbare verpakking van glas of blik ten opzichte van plastic doorgaans meer materiaal en energie nodig. Dat komt onder andere de CO2-uitstoot niet ten goede.

Thijs Geijer

Thijs Geijer is sectoreconoom Food & Agriculture bij ING. Hij heeft Economic Geography gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.
Reacties
1 reactie
gert jansen 4 Juni 2022
Andere benadering van kunststof:

winning van aardolie........werkgelegenheid
raffineren van aardolie...werkgelegenheid
produceren kunststof....werkgelegenheid voor heel veel sectoren
verwerken kunststof.....werkgelegenheid voor nog veel meer sectoren
recyclen kunststof......werkgelegenheid
niet te recyclen kunststof.......via de verbrandingsoven een geweldige mogelijkheid om de restwarmte te gebruiken in veel sectoren
Ik weet zeker, dat ik meerdere schakels niet heb genoemd, doch...
Benader deze materie uit andere uitgangspunten.
U kunt niet meer reageren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Achtergrond Verpakkingen

'Uitwerking moet beter, maar statiegeld blik blijft'

Nieuws Verpakkingen

Berg plastic verpakkingen groeit fors als niets wijzigt

Achtergrond Verpakkingen

Ergernis over kleine lettertjes op verpakkingen

Analyse Verpakkingen

'Groene plastics tot vier keer zo duur als uit fossiel'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden