Shutterstock

Opinie Peter van Houtert

'Wine in Moderation' van steeds groter belang

10 Mei 2022

Bij promotionele uitingen van wijnproducenten en -importeurs heeft u wellicht eens het logo van 'Wine in Moderation', of vaak voor het gemak 'WIM' genoemd, zien staan. Dit is een belangrijk initiatief dat Europese producenten, samen met importeurs, in 2007 hebben opgezet. Inmiddels is het volledig erkend door het Europese Parlement en wordt het zelfs wereldwijd gevolgd. De deelnemers en leden willen op een verantwoorde wijze wijn presenteren, verkopen en serveren.

'Geniet, maar drink met mate'. Dat is eigenlijk waar het bij Wine in moderation om gaat. Verantwoordelijke en gematigde consumptie van wijn past in een gezonde levensstijl. Het is iets dat ik steeds vaker benadruk in discussies over alcohol. Daarbij is het belangrijk dat echt een onderscheid wordt gemaakt tussen alcoholgebruik en alcoholmisbruik. Alhoewel de meeste wijndrinkers verantwoord genieten van wijn, misbruikt helaas ook een minderheid de alcoholische dranken. Dat is niet alleen voor henzelf schadelijk, maar ook voor hun omgeving.

Door de zogenaamde 'anti-alcohollobby' wordt voortdurend op het misbruik gewezen. En worden gebruik en misbruik eigenlijk op één hoop geveegd. Dit is ook voor de politiek zo en dat moeten we tegengaan. Vaak wordt aan mij gevraagd of ik er niet juist bij gebaat ben zoveel mogelijk wijn te verkopen. Mijn antwoord is altijd dat ik dat zeker graag wil, maar ook in de toekomst wil blijven doen. Vandaar juist de aandacht voor verantwoord alcoholgebruik.

Nederland doet het goed
Nederland doet het goed als je kijkt naar alcoholgebruik versus -misbruik, in vergelijking tot veel andere Europese landen. Ondanks de verhalen die de 'anti-alcohollobby' voortdurend laat horen. We bagatelliseren zeker niet de problemen die door overmatig gebruik ontstaan, maar we hebben een hoop zaken goed voor elkaar. De leeftijd om alcohol te drinken, is bij ons achttien jaar en in omringende landen nog steeds zestien jaar. Hier kan je sterke alcoholische dranken (meer dan 15% alcohol) alleen in speciaalzaken kopen, terwijl dit in veel omringende landen gewoon in de supermarkten ligt. 

We kloppen ons niet op de borst, want er is en blijft genoeg te doen voor ons op dit gebied. Een van die belangrijke instrumenten is Wine in Moderation; Geniet, maar drink met mate! Het goede zit 'm immers niet per se in het vele.

boerenbusiness.nl

Peter van Houtert

Peter van Houtert is sinds 2011 voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Na het afronden van de Hotelschool Maastricht heeft hij diverse functies bekleed bij het Victoria Hotel in Amsterdam. In de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest als wijnadviseur Horeca bij Verbunt Wijnkopers, Inkoper wijnen bij HEMA-KBB en docent aan de Wijnacademie. Sinds 2014 is hij ook lid van het Bestuur van Stichting Wijnonderwijs Nederland.
Reageer op deze opinie
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Peter van Houtert

2022: een jaar van uitdagingen

Opinie Peter van Houtert

Nederlandse wijn: een serieus verhaal

Opinie Peter van Houtert

Zomerse wijnen, waar moet je aan denken?

Opinie Peter van Houtert

Omslag naar duurzame wijn is een grote stap

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief