Shutterstock

Opinie Peter van Houtert

Omslag naar duurzame wijn is een grote stap

8 Maart 2022 - Peter van Houtert

Onder andere de moeilijke oogst in grote delen van Europa, en met name Frankrijk, was een onderwerp in mijn vorige column. Zelfs biologische wijnproducenten ontkwamen soms niet aan het gebruik van middelen om hun oogst te redden. Maar hoewel de termen 'biologisch', 'biodynamisch' en 'duurzaamheid' vaker gebruikt worden, weten veel consumenten nog altijd niet wat er nu precies mee bedoeld wordt.

Als we het eenvoudig uitleggen, dan is biologische wijnbouw, de wijnbouw zoals die gedaan werd voor de Tweede Wereldoorlog. Er werden toen gaan herbiciden, pesticiden en kunstmest gebruikt, omdat producenten dat toen nog niet kenden. Dus natuurlijke middelen werden ingezet in de wijngaard. Bij biodynamische wijnbouw gaat men verder: biodynamische wijnbouw is een vorm van biologische landbouw die gestoeld is op de antroposofische principes van Rudolf Steiner. De natuur wordt gezien als een verbonden geheel. Zo is dus ook wijnbouw verbonden met het klimaat, de kosmos, de bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en de luchtkwaliteit.

Veel aanpassingen nodig
Als een wijnproducent wil omschakelen naar biologisch, dan duurt het vaak vijf jaar voordat de certificering er is. Alles moet worden aangepast binnen het bedrijf en ook de bodem moet volledig schoon worden gemaakt van de voorheen gebruikte gewasbeschermingsmiddelen. Wil de producent daarna biodynamisch produceren, dan is deze nog eens zeker drie tot vijf jaar bezig om die certificatie binnen te halen. Het hele bedrijf moet anders werken en dat gaat heel ver. Het is echt een filosofie die men toepast op het totale wijnbedrijf.

Voor veel producenten gaat dit echter té ver. Het is kostbaar en zeker (door klimaatverandering) ook risicovol. De kans op kleinere oogsten, of zelfs nog erger, is aanwezig en er moet ook gewoon geld verdiend worden. Wij werken met een Oostenrijkse producent samen en die vertelde mij ooit dat hij niet van plan is om zich biologisch te laten certificeren: "Ik heb vijf kinderen en als er één flink ziek is, geven we ze een medicijn om erger te voorkomen. Zo kijk ik ook naar mijn wijngaarden. Wanneer het nodig is, dan wil ik de ziekte kunnen bestrijden om erger te voorkomen."

Betere smaak?
Zijn biologische of biodynamische wijnen lekkerder of beter dan 'normale wijnen'? Ik vind dat moeilijk om te zeggen. Voor mij is het belangrijk dat de producent op verantwoorde wijze met de natuur én het product omgaat. En dat het veilig is en voldoet aan de wetgeving. Duurzaamheid is in mijn ogen eigenlijk het verzamelwoord voor deze gedachtegang. De mens, het milieu en de natuur staan centraal. Verantwoord omgaan met de wijngaarden, de natuur, de omgeving én de mens.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, daar gaat het uiteindelijk om. Gelukkig zijn er steeds meer wijnproducenten die dat inzien. Alle leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren zijn 'Register Wijnhandelaar' en voldoen zodoende aan de meest elementaire zaken die passen bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en we worden daar ook op gecontroleerd. Een van die elementaire zaken is ook de strijd tegen overmatig drinken, vandaar onze slogan: 'Geniet, maar drink met mate!'

Peter van Houtert

Peter van Houtert is sinds 2011 voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Na het afronden van de Hotelschool Maastricht heeft hij diverse functies bekleed bij het Victoria Hotel in Amsterdam. In de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest als wijnadviseur Horeca bij Verbunt Wijnkopers, Inkoper wijnen bij HEMA-KBB en docent aan de Wijnacademie. Sinds 2014 is hij ook lid van het Bestuur van Stichting Wijnonderwijs Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden