Shutterstock

Opinie Joost Derks

Gaat de euro een dollar doen in 2023?

5 Januari 2023 - Joost Derks

De dollar was lange tijd onaantastbaar in de valutawereld van 2022. De laatste maanden heeft de euro echter een inhaalslag gemaakt. De Europese munt kan een goede start maken in 2023. Voor later dit jaar zijn de vooruitzichten echter minder mooi.

Morgen komt het voorlopige inflatiecijfer in de eurozone voor december naar buiten. Het wordt heel spannend om te zien of dit percentage net op of onder de 10% ligt. Voor het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) maakt dat overigens niet heel veel uit. In de laatste maanden van het nieuwe jaar heeft voorzitster Christine Lagarde geen kans laten liggen om te benadrukken dat ze alles uit de kast haalt om de inflatie op de middellange termijn terug te brengen richting een niveau van 2%.

Mārtiņš Kazāks, de voorzitter van de Letse centrale bank, gooide als lid van de ECB-Raad van Bestuur vlak na de jaarwisseling nog wat extra olie op het vuur. In een interview vertelde hij dat de rente in februari en maart flink gaat worden verhoogd. In de financiële wereld werd al rekening gehouden met twee renteverhogingen van 0,5% in de eerste maanden van 2023. De laatste twijfel daarover is nu goeddeels weggenomen.

Daadkracht
De daadkracht van de ECB vormt een enorm contrast met de twijfel die de centrale bank twaalf maanden geleden uitstraalde. Indertijd werd de inflatie afgedaan als een tijdelijk effect in de nasleep van de pandemie. In de eerste jaarhelft heeft de bank weinig meer gedaan dan het terugdraaien van stimuleringsmaatregelen. Met terugwerkende kracht lijkt het erop dat dit beleid het vuur onder de economische groei en vooral de inflatie juist iets te hard heeft opgestookt.

De kans is groot dat over twaalf maanden pijnlijk duidelijk wordt dat de ECB niet alleen te laat reageerde op de oplaaiende inflatie, maar ook te laat terugschakelde toen die inflatie over de top heen was. De olieprijs ligt bijvoorbeeld lager dan een jaar geleden, terwijl de grote prijsstijging toen nog moest komen. Alleen al de wijze waarop energieprijzen doorwerken in de kosten van allerlei producten en diensten, wijst erop dat de inflatie de komende maanden stevig kan dalen.

Omslagpunt van de euro
Op valutamarkten vormt het agressieve beleid van de ECB voorlopig een stevige rugwind voor de euro. De munt is sinds de laatste week van september met 10% opgeveerd ten opzichte van de dollar. Een jaar geleden profiteerde de Amerikaanse munt juist nog van de renteverhogingen die de Federal Reserve doorvoerde.

Na een sterke start, heeft de dollar sinds het najaar behoorlijk wat glans verloren toen duidelijk werd dat de Federal Reserve voorzichtig de voet van het rentegaspedaal haalt. Als over een aantal maanden duidelijk wordt dat de ECB dat ook gaat doen – of dat de Europese economie sneller afkoelt dan verwacht – ontstaat in de valutawereld mogelijk het omgekeerde beeld van vorig jaar.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Rustige lente, wilde herfst voor het Britse pond

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Financiële markten in de ban van renteverlagingen

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden