Meer nieuws

ecb

Opinie Han de Jong

ECB sorteert voor op mogelijke renteverlaging

Deze week heb ik weinig tijd voor mijn macro weekly. Maar ik wil wel graag commentaar geven op enkele ontwikkelingen. Daarom vandaag wat korter dan gebruikelijk en zonder plaatjes.
12 April 2024
Barry Callebaut

Nieuws Bedrijven

Winst Callebaut keldert, maakt efficiëntieslag

De grote chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft de eerste helft van boekjaar 2023/24 maar liefst 67,2% minder nettowinst gemaakt dan in de eerste helft van het vorige boekjaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die gisteren zijn bekendgemaakt.
11 April 2024
olie grondstof

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

De olieprijs zit de afgelopen maanden behoorlijk in de lift. Dat merk je als je afrekent voor een volle tank, maar vreemd genoeg niet op de valutamarkt. Koersen van olievaluta's zoals de Noorse kroon en Canadese dollar staan om heel verschillende redenen wat onder druk.
10 April 2024
zonnebloemolie

Nieuws Grondstoffen

Producenten lopen risico's door klimaatverandering

Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven lopen risico door de effecten van klimaatverandering, stelt ABN Amro in een nieuw rapport. Zij doen er volgens de opstellers goed aan om een impactanalyse te maken om snel te kunnen schakelen mocht bijvoorbeeld een ingrediënt niet beschikbaar zijn.
9 April 2024
Synlait

Analyse Ondernemen

Nieuw-Zeelandse zuivelaar Synlait in crisis geraakt

Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Synlait zit in een diepe crisis. Het bedrijf, dat zich richt op de productie van hoogwaardige zuivelingrediënten, schreef afgelopen half jaar dieprode cijfers, die deels toe te schrijven zijn door een conflict met haar belangrijkste afnemer. Diverse bedrijfsonderdelen zijn in de etalage gezet om een torenhoge schuld af te betalen. 
9 April 2024
DeltaMilk De Graafstroom

Nieuws Ondernemen

Directiewisseling bij kaasmaker De Graafstroom

Bij kaasmaker De Graafstroom, eigendom van coöperatie DeltaMilk, is een directeurswisseling aanstaande. Raymond Noordermeer vertrekt per 1 juli 2024. Hij wordt opgevolgd door de huidige financiële man Remi Knulst. Die zal per 1 mei 2024 de rol overnemen van Noordermeer.
8 April 2024
economie

Opinie Han de Jong

Mondiale conjunctuur trekt duidelijk aan

De mondiale conjunctuur trekt duidelijk aan. Over een breed front en in alle voor de wereldeconomie belangrijke gebieden verbeteren de vertrouwensindicatoren van de producenten. Dat is een betrouwbaar signaal dat de economische groei aantrekt.
5 April 2024
maan

Analyse Logistiek

'Wekelijks meer omvaren dan afstand naar de maan'

De spottarieven voor containers zakken deze week opnieuw. Ondertussen kondigen verschillende rederijen nieuwe toeslagen aan vanwege de Rode Zeecrisis. En de topman van Vespucci Maritime berekende dat er momenteel elke week meer wordt omgevaren via Kaap de Goede Hoop dan de afstand van de aarde naar de maan.
5 April 2024
Holland Jersey

Food People Harald Hoffmann

'Onze melk geen commodity maar nicheproduct'

Het anders doen dan anderen, dat was de insteek toen compagnons Harald Hoffmann en Peter van Dronkelaar in 2015 een zuiveltak opzette. En ook: 'Niet aan een fabriek leveren, maar melk produceren, verwerken en verkopen.' Het resultaat zijn twee bijzondere melkstromen: A2- en Jersey-melk en de bijbehorende (basis)producten.
5 April 2024
Planetproof

Nieuws Ondernemen

Omzetaandeel producten met keurmerk nu een kwart

De verkopen in de supermarkt van voedingsmiddelen met een keurmerk groeide in 2023 met 25%, terwijl de hele supermarktomzet met 10% groeide. Het aandeel van gecertificeerde producten is nu 25%. De omzet van producten met het keurmerk On the way to PlanetProof groeide met 47% explosief. Dit blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van Circana.
4 April 2024
zuivel Fage

Nieuws Ondernemen

Griekse yoghurt smaakt Fage over 2023 extra goed

Griekse-yoghurtmaker Fage heeft een prima 2023 achter de rug. De omzet steeg sterk in zowel de VS als in Europa. Met de winst ging het nog beter. De netto-winst steeg zelfs met ruim 280% naar €76,5 miljoen.
3 April 2024
supermarkt inflatie kassabon voedselprijs

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland loopt weer iets op, eurozone daalt

De inflatie in Nederland is in maart weer opgelopen, naar 3,1%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In februari was de inflatie juist gedaald ten opzichte van januari. De inflatie in de eurozone neemt wel verder af.
3 April 2024
zuivel kaas

Nieuws Bedrijven

Smeltkaasproducent St. Paul neemt ERU over

Smeltkaasproducent St. Paul kondigt de overname van ERU aan. Dit is de volgende stap na de strategische samenwerking die beide producenten aangingen. De acquisitie moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
2 April 2024
zuivel supermarkt Duitsland zuivelconsumptie

Achtergrond Ondernemen

Precisiefermentatie belofte bij zuivelalternatieven

De markt voor zuivelalternatieven zal volgens een rapport van onderzoeksbureau The Brainy Insights naar verwachting blijven toenemen, met een groei van 11% tussen 2023 en 2032. De marktwaarde zou in 2032 een flinke $85 miljard bedragen. Door een groeiend aanbod aan zuivelalternatieven raken de schappen gevuld met een divers assortiment. Ook productinnovaties maken dat aanbod steeds breder. Een van die innovaties is precisiefermentatie, waarmee Unilever onder de vlag van het Breyers in de VS ijs op de markt gaat brengen met wei-eiwit waar geen koe aan te pas is gekomen.
2 April 2024
Beyond Meat Vleesvervangers

Opinie Wim Groot Koerkamp

'Wij van WC-eend' werkt in de eiwittransitie nog steeds

Kent u 'm nog de reclameslogan van WC-eend? 'Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend'. Een reclameklassieker uit 1989 (!) die nog steeds grote populariteit geniet als uitdrukking die gebruikt wordt wanneer een zogenaamde expert advies geeft dat in overeenstemming ligt met zijn eigenbelang. In een gepolariseerde maatschappij, waarin individualisme hoogtij viert, is de media niet gespeend van vergelijkbare uitingen waarin het eigen gelijk als enige waarheid wordt verkondigd. De eiwittransitie als heilige graal is zo'n voorbeeld.
1 April 2024
elektrisch rijden

Analyse Logistiek

Subsidiepotje elektrische vrachtwagens alweer leeg

De subsidieregeling voor elektrische vrachtauto's werd afgelopen dinsdag (26 maart) geopend en het potje was de volgende dag alweer leeg. Op eerste dag zijn er volgens RVO 428 aanvragen binnen gekomen en op de tweede dag nog eens 219. Daarmee was de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) waar dit jaar €45 miljoen voor beschikbaar is met €1,5 miljoen overtekend.
29 Maart 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden