Meer nieuws

DeltaMilk De Graafstroom

Nieuws Ondernemen

De Graafstroom grote winnaar bij kaaswedstrijd

De Graafstroom is dit jaar meerdere malen in de prijzen gevallen bij de Global Cheese Awards. De kaasmaker uit Bleskensgraaf won twee gouden, een zilveren en vier bronzen medailles in diverse categoriën.
22 September 2023
cargill

Nieuws Ondernemen

Cargill ziet winst halveren, maar boekt recordomzet

De winst van Cargill is het afgelopen boekjaar nagenoeg gehalveerd door gestegen kosten, teleurstellende resultaten van de vleestak en lagere prijzen voor landbouwgrondstoffen
21 September 2023
Bank of England

Opinie Joost Derks

Inflatieopsteker komt precies op goede moment

In het Verenigd Koninkrijk zet de inflatiedaling zich ondanks hogere benzineprijzen gewoon door. Hierdoor staat de Bank of England donderdag voor een lastige keuze: het zekere voor het onzekere nemen of de Britse economie weer wat lucht geven.
21 September 2023
Arla Foods Pronsfeld

Analyse Bedrijven

Arla zoekt samenwerking op voor wei-ingrediënten

Arla wil meer doen met wei-ingrediënten, die gewild zijn in gezondheids-, sport- en kindervoeding, maar wil niet per se meer kaas produceren. Daarom vergroot de zuivelreus de wei-aanvoer op een andere manier. Arla gaat samenwerkingsverbanden aan en zet andere waar nodig stop.
21 September 2023
euro beurs economie

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week de rente verhoogd en direct zakt eurodollar met 0,7%. De Amerikaanse centrale bank Fed zet vandaag (woensdag) de rente vast, waarbij de markt rekent op een pauze. De Chinese yuan sterkt tenslotte aan na sterke economische cijfers en een interventie van de centrale bank.
20 September 2023
Leentjes

Food People De Haan & Kors

'We willen altijd groter, beter en avontuurlijker'

Het begon ooit met gekleurde poedersuiker, maar ondertussen maakt het Nederlandse Leentjes ook bakmixen, anijshagel en strooisels. Foodbusiness.nl interviewde Marleen de Haan en Willem Kors, oprichters van het bedrijf over hun bedrijf, ondernemen in coronatijd en een mogelijke uitbreiding naar het buitenland.
19 September 2023
FrieslandCampina

Nieuws Bedrijven

FrieslandCampina wijzigt de aansturing rigoureus

FrieslandCampina gaat de top van de organisatie herstructureren en daarmee de aansturing van het zuivelconcern. Deze stap wordt door het bedrijf als cruciaal beschouwd voor het verbeteren van de prestaties. De beslissing volgt op de benoeming van Jan Derck van Karnebeek als CEO op 1 juni 2023 en resulteert in zeven businessgroepen, elk onder leiding van een twaalfkoppig Executive Team. Deze aankondiging markeert het begin van een reeks veranderingen bij FrieslandCampina.
19 September 2023
Christine Lagarde ecb

Opinie Han de Jong

Met kromme tenen zitten kijken naar bankbaas

De ECB heeft de officiële rentetarieven voor de tiende keer verhoogd sinds medio 2022. In totaal heeft de ECB de rente nu met 450 basispunten (4,5%-punt) verhoogd. Gisteren heb ik weer met gekromde tenen naar de persconferentie van ECB-baas Christine Lagarde gekeken.
15 September 2023
logistiek containers vrachtschip

Analyse Logistiek

Meer annuleringen van containerschepen verwacht

De National Retail Federation (NRF) komt met zeer optimistische voorspellingen over de Amerikaanse importcijfers van zeevracht. Volgens de Amerikaanse detailhandelorganisatie komt er drie maanden op rij 2 miljoen TEU (containers van 20 voet) binnen. Dat zou voor het eerst sinds oktober 2022 zijn dat dit niveau weer wordt bereikt. Niet iedereen is echter zo optimistisch over de import. Normaliter neemt de vraag toe in aanloop naar de Chinese feestweek Golden Week in de eerste week van oktober, omdat dan vrijwel alles daar stilligt. Op het moment worden er echter veel vaarten van containerschepen vanaf China afgeblazen.
15 September 2023
Federal Reserve

Opinie Joost Derks

Amerikaanse bedrijven nemen zo enorme rentegok

Het is nog lang niet zeker of de Federal Reserve volgende week de Amerikaanse korte rente nog een stapje verhoogt, maar het bedrijfsleven sorteert alvast voor op een flinke daling van de lange rente in de komende jaren.
14 September 2023
Danone

Nieuws Ondernemen

Amerikaanse tak Danone gaat voedselafval vergisten

De Noord-Amerikaanse tak van Danone slaat de handen ineen met een aantal andere voedselbedrijven waaronder Unlever, Starbucks en de Dairy Farmers of America om voedselafval te transformeren in hernieuwbare energie. 
14 September 2023
aardappelen aardappeloogst Afrika

Achtergrond Ondernemen

Zakendoen in West-Afrika door onrust bemoeilijkt

De Europese Unie exporteerde vorig jaar voor €42,8 miljard aan goederen naar West-Afrika. Food is daarbij een belangrijke categorie. Voor West-Afrika is de EU de grootste handelspartner en andersom is West-Afrika voor de EU de belangrijkste regio als het gaat om investeringen op het Afrikaans continent. Het rommelt in West-Afrika en dat kan zijn weerslag hebben op de handel.
13 September 2023
aardappelen Albert Heijn biologisch

Nieuws Grondstoffen

Aandeel duurzaam voedsel in bestedingen daalt licht

Het aandeel aan duurzaam voedsel in de consumentenbestedingen is in 2022 licht gedaald naar 18%. Het aandeel in 2021 was nog 19%, zo blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2022 van de Wageningen Universiteit. 
13 September 2023
frisdrank

Nieuws Ondernemen

Frissector ageert tegen extra taks op frisdrank

De verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken zoals frisdrank en alcoholvrij bier verdriedubbelt volgend jaar ruwweg (van €8,83 naar €26,13 per 100 liter). Hiermee wil het kabinet mensen stimuleren om gezonder te leven. Ook zit er een suikertaks in de planning. De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) vindt dat de belasting te veel omhooggaat en vindt het bovendien oneerlijk dat er niet wordt gekeken naar andere producten met veel suiker, zoals koek en snoep.
13 September 2023
Nestle Nespresso

Nieuws Ondernemen

Nespresso lanceert composteerbare koffiecups

Consumenten in Frankijk en Zwitserland konden vanaf afgelopen zomer composteerbare koffiecups voor hun Nespresso-machines kopen. De cupjes werden al in oktober 2022 aangekondigd, maar liggen nu pas in de schappen na drie jaar onderzoek.
13 September 2023
Tonnies

Nieuws Vlees & Eiwit

Vleesconcern Tönnies heeft plannen in Afrika

Het Duitse vleesconcern Tönnies heeft ambities in Afrika. Er liggen plannen klaar om in Namibië een slachterij te beginnen voor het slachten en verwerken van runderen en varkens.
11 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox